Bács-Kiskun

2023.02.03. 11:00

Fakidőlések és ágleszakadások is nehezíthetik hétvégén a közlekedést

Viharos szélre figyelmeztet a Magyar Közút. Akár már pénteken is megerősödhet több helyen is a szél, így érdemes utazás előtt tájékozódni az aktuális út- és látási viszonyokról.

baon.hu

Fotó: shutterstock.com / illusztáció

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, az előrejelzések alapján szombaton az ország szinte teljes területén minimum 70 kilométer/órás széllökések várhatóak, ráadásul Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala vármegyében még ettől is nagyobb, 90 kilométer/órát is meghaladó erősségű szélre számíthatnak a közlekedők. Az elmúlt napokban és hetekben a csapadékosabb időjárása miatt a legtöbb térségben felázott a talaj, ezért a viharos szél bárhol, bármilyen nagyságú, életkorú és teljes ép, egészséges fákat is kidönthet, ágakat szakíthat le – figyelmeztet a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Kérik a közlekedőket, hogy az autósok a következő napokban ne parkoljanak fák alá és lehetőség szerint a viharos széllökések idején ne legyenek az utakon, hiszen a szél az utak menték bárhol kidönthet egészséges, ép fákat is, illetve ágleszakadások is nehezíthetik majd a közlekedést.

A katasztrófavédelem is felhívja a figyelmünket, hogy az erős széllökések faágakat szakíthatnak le, fákat dönthetnek ki, és nemcsak balesetveszélyesek, hanem közlekedési akadályokat is képezhetnek. 

A szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit. 

Viharos erejű szél esetén zárják be az ajtókat, ablakokat, és ha tehetik, ne menjenek a szabadba. Amennyiben mégis a szabadban tartózkodnak kerüljék a fákat, haladjanak távol az épületektől hiszen a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok sérüléseket okozhatnak. Fontos, hogy a leszakadt villanyvezetéknek senki ne menjen a közelébe, de jelentse be, ha ilyet lát.

A ház környékéről gyűjtsék össze és vigyék zárt helyre azokat a tárgyakat, amit a szél felkaphat – kerti bútorok, szerszámok, cserepes növények – mert ezek károkat okozhatnak, ha a szél felkapja őket.

Erős szél esetén a szabadban végzett tűzveszélyes tevékenységet azonnal abba kell hagyni, a tüzet el kell oltani.

Ha valaki bajba jutott embert lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Érdemes indulás előtt tájékozódni az aktuális út- és látási viszonyokról a utinform.hu oldalon. Pénteken és szombaton nemcsak viharos szél, hanem a magasabban fekvő területeken, illetve északon, északkeleten várható újabb havazás is, ezért azokban a térségekben még inkább érdemes lesz fokozott óvatossággal közlekednie az autósoknak. A havazással érintett vármegyékben a Magyar Közút folyamatosan végzi a megelőző síkosságmentesítési, majd a szükséges hóeltakarítási munkákat, míg az esetleges fakidőlések és ágleszakadások esetén a társhatóságokkal közösen dolgoznak majd a közútkezelő szakemberei a havaria helyzetek felszámolásán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában