Előadás-sorozat

2023.02.01. 12:17

Borestéket tartottak a solti Szőlőhegyen

Záró előadásához érkezett a Solti Szőlőhegyért Egyesület ingyenes előadás-sorozata, amelyet Szőlőhegyi Boresték címmel a solti és környékbeli pincegazdák részére szerveztek.

Lencsés P. Anna

Ingyenes előadásokat tartott a Solti Szőlőhegyért Egyesület

Fotó: Lencsés P. Anna

– A tavalyi év téli időszakában rendeztük meg első alkalommal a programot. Mindkét évben szakértő előadók tartottak előadásokat a gazdáknak, a szőlészet, borászat témakörében több héten keresztül. Nagy kedvvel jöttek az előadók és a pincegazdák is az esti programokra, amelyeket úgy állítottunk össze, hogy a tavaszi metszéstől az újbor kóstolásáig tartó időszakot öleljék át. A sorozat az idén is egy borászati üzemlátogatással zárul – nyilatkozta hírportálunknak Krammer Zoltán az egyesület elnöke.

Az első előadást Hugyi László szőlész-borász tartotta a technológiáról, a segédanyagokról és a javítási lehetőségekről a borászatban. Őt követte a Homokgyöngye Hegyközség elnöke Hetényi József és hegybírója Sápi Tibor. Az ő előadásuk témája volt az új fajták bemutatása, jellemzőik, rezisztencia, termőképesség és fagytűrés.

A Kunsági borvidék jelenéről, jövőjéről, megújulási lehetőségeiről szóló záró előadást Filus János kertészmérnök, tanár tartotta, aki a borestékkel kapcsolatban kiemelt néhány fontos momentumot.

– Az a leglényegesebb dolog, hogy megalakult a Solti Szőlőhegyért Egyesület. A gazdáknak ez az előadássorozat nagyon fontos lehet, mert ezzel csak épülnek. Irigylésre méltó, hogy a soltiak ezt meg tudták csinálni, mert ez nagyobb településeknek sem szokott sikerülni. Nagyon tetszik az összefogás, biztosan nagyon hasznos ez a tanácskozás a szőlőtermesztés, növényvédelem, borászat terén, mert a gazdák nem csak az előadóktól, de a sok-sok beszélgetéssel egymástól is tanulnak.

– Már szervezzük a következő programunkat.

– mondta el Krammer Zoltán a házigazda egyesület elnöke. 

– Egy újításunkkal szeretnénk a Solti Tavaszi Napok eseményeihez csatlakozni. Azt kértük, hogy a borversenyre nevezők egy plusz üveg bort adjanak le, amelyekből szeretnénk egy nyilvános és ingyenes borkóstolót tartani a művelődési házban március 6-án 15 órától. Mivel általában 130 mintát szoktak leadni a borversenyre, így lesz miből kóstolni mindazoknak, akik eljönnek ezen a délutánon ismerkedni az elmúlt év solti boraival.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában