Tass-Alsószenttamás

2023.02.09. 19:36

Az önálló élet megkezdésében segítik a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalokat

Hogyan tovább, ha nagykorú leszek, kitől kérhetek segítséget, honnan tudok információhoz jutni? – többek között ezek a kérdések is foglalkoztatják a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiataljait a nagykorúvá válás küszöbén.

Gulyás Sándor

A fiatalok nagyon sok hasznos információhoz jutottak, ami hozzá járul önálló életük megkezdéséhez

Fotó: Gémes Sándor

A hétvégén Békés, Baranya, Bács-Kiskun és Nógrád vármegyéből lakásotthonból vagy nevelőszülőktől érkező 17-18 éves fiatal felnőttek az utógondozással és otthonteremtéssel kapcsolatos programon vehettek részt ÁGOTA Falván. A program a pasztorációs csoport tagjainak segítségével ráhangolódással kezdődött, ahol azt is megbeszélték, hogy az anyagi javak mellett ki, mit tenne a képzeletbeli kincses ládájába.

A nap célja az volt, hogy alapvető fogalmakat tisztázzanak, tudják, hogy az alapítvány 18 évesen nem engedi el a kezüket, és milyen lehetőségeik vannak arra, hogy a rendszerben maradjanak.

Baloghné Gábor Katalin főigazgató-helyettes előadásában rávilágított arra, mi a különbség az utógondozás és az utógondozói ellátás között, milyen feltételei vannak ezeknek, és ezzel kapcsolatban melyek a fiatalok kötelezettségei. Kiemelte, az utógondozás és az utógondozói ellátás célja, hogy elősegítse a fiatal felnőtteket önálló életének megkezdését. Kitért arra, hogy a két forma nem ugyanaz, és hogy az utóbbi a fiatal felnőtt tanulmányai befejezéséig, akár 25 éves koráig igénybe vehető. A résztvevők előadás közben és után is bátran kérdeztek a főigazgató-helyettestől.

– A többi vendéglátós szakmát is szeretném elvégezni, és az érettségit letenni, addig a lakásotthonban maradnék. Igen, én élek az utógondozói ellátás lehetőségével. Nagyon hasznos volt ez a beszélgetés, azt például nem tudtam, hogy az otthonteremtési támogatást 30 éves koromig felhasználhatom – mondta el a gyulai lakásotthonban élő 18 éves Benjámin, aki jelenleg szakácsnak tanul, és majdnem kitűnő a félévi bizonyítványa.

A felvezető előadást követően az OTP Fáy András Alapítvány trénerei tartottak Pénzügyi tudatosság az önálló élethez címmel gyakorlatorientált, élménypedagógiai oktatási módszereken alapuló tréninget – tájékoztatta hírportálunkat Hajó Edina, a Szeged-Csanádi egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató kommunikációs- és marketing csoportvezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában