Borverseny

2023.02.18. 12:32

Az aszályos év ellenére, szép borok készültek Majsán – galériával, videóval

Ötvenöt bormintát neveztek a Kiskunmajsai Hegyközség hagyományos borversenyére. Zömében fehér és vörös borokat kóstolt a szakmai zsűri, de akadt néhány tétel rozé is. A versenyen tizenegy bor kapott arany minősítést. A legmagasabb pontszámot a Váradi Pincészet 2021-es vörös cuvée bora kapta.

Tapodi Kálmán

Fotó: Tapodi Kálmán

A hetedik alkalommal megrendezett hegyközségi borversenyről Bozóki Tamás, a Kiskunmajsai Hegyközség elnöke elmondta, hogy jellemzően fehér és vörös borokkal neveztek, de a rozé kategóriában évről-évre kevesebb bor érkezik, idén hat tételt küldtek a helyi borászok.

– Az időjárás tavaly komoly megpróbáltatások elé állította a termelőket és magát a növényt. Félő volt, hogy születnek-e jó minőségű borok, ám a nehézségek ellenére szép borokat tudtak előállítani a majsai termelők, akik évről-évre meglepnek bennünket finomabbnál finomabb borokkal – tette hozzá Bozóki Tamás, aki arról is beszámolt, hogy új borászok nincsenek a hegyközségben, de a régiek kitartanak.

– Nagyon szépen kezelt borokat kóstolhattunk, ahhoz képes, hogy 2022-ben komoly aszály volt. A korai szüretelésű szőlőkből készült borok gyümölcsösek, gyönyörűek és a későbbiek is nagyon szépek, amihez csak gratulálni lehet a majsai gazdáknak – nyilatkozta a borbírák egyike, Szőke Sándor halasi borász, a Duna Borrégió Szőlészek és Borászok Egyesülete elnöke.

A verseny eredményhirdetését követően Kisari István borász összegezte tapasztalatait.

– Köszönet a termelőknek, akik elhozzák a boraikat erre megméretésre, ahol nem biztos, hogy olyan helyezést érnek el, mint amilyennek ők érzik a boraikat. Egy dolog biztos, hogy folyamatosan emelkedik a minőségi színvonal, minden évben egyre jobbak a borok. Nagyon sokat fejlődtek a termelők, a borászok, akik egymástól is tanulnak – vélekedett a , a kecskeméti Mathiász János Borrend kancellárja , aki hozzátette, hogy a rozé készítése nem feltétlenül kisüzemi kategória, így hiányosságok érződtek a mostani tételeken.

A borász szerint a majsai térségre jellemző szőlője a kövidinka és ezt a hungarikumnak nevezhető fajtát meg kell becsülni és meg kell tartani.

– A fehér borok kiegyensúlyozottak voltak, ami viszont meglepő volt a vörösborok színvonala, melyek gyönyörű színűek és megjelenésűek voltak. A 2022-es vörösborok még nincsenek egészen készen, de már mutatják, hogy nagy értékeket hordoznak magukban – fogalmazott a Kisari István.

Tizenegy aranyérmen négy borászat osztozott

A majsai hegyközségi versenyre benevezett borok közül tizenegy érdemelt ki arany minősítést, huszonnégy kapott ezüst oklevelet, míg tizenhat bornak járt bronzfokozat. A legtöbb arany minősítést Pellikán László kapta, aki Kékfrankos-Néró (2022), Cabernet Franc (2020), Kadarka (2021), Irsai Olivér (2022) és a Chardonnay (2022) boraival érdemelte ki az elismeréseket. Utóbbi borról a zsűri egyöntetű véleménye az volt, hogy „hibátlanul szép”. Váradi Károly családi pincészete az Aletta (2022), Zweigelt (2020) és a vörös cuvée (2021) boraival kapott aranyat. A Grape-Vine Kft. Irsai Olivér (2022) és a Rajnai rizling (2022) borai és Dósai Imre Cserszegi fűszeres (2022) is a legmagasabb minősítést kapták.

 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában