Megemlékezés

2023.02.24. 16:28

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Kecskeméten – galériával

Megemlékezést tartottak a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából pénteken Kecskeméten, a Lestár téri kopjafánál. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) Kecskeméti Szervezete által szervezett eseményen dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a területfejlesztési miniszter hivatalának miniszterhelyettese mondott ünnepi beszédet.

Lizik-Varga Katalin

Virággal és fejhajtással emlékeztek meg az áldozatokóról.

Fotó: Bús Csaba

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata értelmében minden év február 25-én tartják a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapját. 1947. február 25-én a szovjet katonai megszálló hatóságok jogtalanul tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Ezt követően a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban. Erre emlékezve, ezen a napon immáron 23 éve tartanak országszerte megemlékezéseket. 

Kecskeméten, a Lestár téri kopjafánál hajtottak fejet a megjelentek és helyezték el virágaikat, koszorúikat. A rendezvényen részt vett többek között Salacz László, a térség országgyűlési képviselője, Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a KDNP ügyvezető főtitkára és Varga László, a Dunamelléki Református Egyházkerület nyugalmazott püspökhelyettese is.

Az eseményen dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a területfejlesztési miniszter hivatalának miniszterhelyettese köszöntötte a megjelenteket. Beszédében hangsúlyozta: 

a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából azokra a honfitársainkra emlékezünk, akik minden szenvedés és megpróbáltatás ellenére is hittek a gonoszságot legyőzni képes szeretet erejében.

Hozzátette: a kommunizmus áldozatainak emléknapja egyszerre az emlékezés, ugyanakkor az egymás iránti felelősség és a szolidaritás útja is. Arra biztat és arra bátorít bennünket, hogy higgyünk önmagunkban, higgyünk abban, hogy ezekben a veszélyekkel teli időkben is képesek vagyunk a jövőnkre vonatkozóan sikeres és józan, megfontolt válaszokat adni. 

A miniszterhelyettes hangsúlyozta: küzdelmünkben nem vagyunk egyedül.

– Ne felejtsük el, erőt a felettünk uralkodó Gondviselőtől kapunk. Példát pedig hős elődeink adnak, mint Kovács Béla, Barankovics István, Mindszenty József, Ordas Lajos, Pongrácz Gergely és az 56-os hősök vagy a gulág rabtelepeit megjárt magyarok, akik a messzi távoli rabságban is kitartottak az utolsó leheletükig – mondta.

Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke, a Kereszténydemokrata Néppárt Bács-Kiskun vármegyei elnöke záróbeszédében érdekességként elmondta, hogy a kopjafa melletti épület valamikor egy kétemeletes katolikus egyházi iskola volt, azonban a kommunizmus idején az AVH épülete lett, ahol többek között embereket kínoztak. Hangsúlyozta: a kommunizmus a hazugság birodalma, de az igazság mindig győzedelmeskedik. Mint mondta, erről tesz tanúbizonyságot az is, hogy ma az épület újra az egyház tulajdonában van.

Az eseményen szavalatával közreműködött Sirkó László színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház örökös tagja, Gáspár Dávid előadóművész pedig kecskeméti lapszemlét tartott, melyből a résztvevők megismerhettek néhány korabeli írást, cikket, híradást.

A megemlékezés végén a megjelentek elhelyezték virágaikat a kopjafánál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában