Képzés

2023.02.24. 13:05

A félegyházi PG a legjobb technikum Bács-Kiskunban

Országos szinten a 20., a vármegyei rangsorban pedig az első helyen végzett a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium azon a TOP 100-as listán, amely a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal közhiteles adatai alapján készült. A rangsor felállításához a tanulók bemeneti és képzési-kimeneti teljesítményét, az intézmények oktatói létszámát és digitális ellátottságát vették figyelembe. A kimagasló eredmény kapcsán Rokolya Csabával, a félegyházi középiskola igazgatójával beszélgettünk.

Vajda Piroska

Rokolya Csaba igazgató

Fotó: Vajda Piroska

 – Nagy örömmel fogadtuk az előkelő helyezést a TOP 100-as listán, amely idén először rangsorolja az ország technikumait. A több mint ötszáz hazai technikum közül huszadiknak, vármegyei szinten pedig az elsőnek lenni, nagy büszkeség – nyilatkozta hírportálunknak Rokolya Csaba.

Az igazgatótól megtudtuk, az intézmény népszerűségét jelzi, hogy a beiskolázási adatok folyamatos emelkedést mutatnak. Tavaly kiemelkedő létszámú, több mint 160 kilencedikes diák kezdte meg középiskolai tanulmányait a PG-ben. Az iskola fokozódó népszerűségének egyik oka, hogy az intézményben folyamatosan arra törekszenek, hogy korszerű, naprakész képzést biztosítsanak a hozzájuk jelentkező diákoknak. 

Jelenleg két fő tanulmányi terület közül választhatnak. A gépészet, valamint az informatika és távközlési ágazaton belül lehet általános és két tanítási nyelvű képzésre jelentkezni. Így a gépészetet magyar-német és magyar-angol, az informatika és távközlést pedig magyar-angol kétnyelvű oktatásban is tanulhatják a fiatalok – sorolta az igazgató.

Hozzátette, fontos tény az is, hogy az elmúlt években közel 1 milliárd forintot fordítottak az iskola fejlesztésére. 

Így az átlagon felüli képzési, infrastrukturális háttér és felszereltség tovább emeli az iskola népszerűségét. A 2021-es tanévre teljes egészében megújult a vegyesforgácsoló tanműhely, korszerűsítették az informatikai tantermeket és új eszközöket, bútorokat, berendezéseket szereztek be. Néhány éve új sportcsarnok épült, valamint kint kondipark és bent egy edzőterem is a diákok rendelkezésére áll.

Az intézmény 2022 őszén kezdte a tizedik tanévét a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság fenntartásában. Ahogy az igazgató hangsúlyozta: a főapátsági jelenlét biztonságot és erős lelki hátteret ad a munkájukhoz. Senkit nem akarunk megtéríteni vagy letéríteni arról az útról, amin jár. Csak egyfajta nyitottságot várunk el a gyerekektől az örömhírre. A hitéleti nevelésünkre, mint egy képzeletbeli svédasztalra tekintünk, és kinek-kinek a saját döntése, hogy mit vesz el erről – fogalmazott Rokolya Csaba. A spirituális kínálat pedig gazdag. Egyebek mellett felkínálják a lehetőséget a szentségek felvételére, támogatják és ösztönzik a diákokat hittanversenyekre, részt vehetnek ifjúsági hétvégén Pannonhalmán, amikor beköltözhetnek a monostor falai közé és a szerzetesekkel együtt tölthetik a napjaikat.

– Fontos vezérelv nálunk az is, hogy ne csak tanítsuk, hanem neveljük is a gyerekeket. Nap mint nap olyan közösség megteremtésén dolgozunk, ahol jól érzik magukat a diákok, ahol számíthatnak egymásra és az oktatókra is. De az iskola falain kívül sem engedjük el a kezüket. Odafigyelünk a problémákkal küzdő gyerekekre, akik bátran kérhetnek segítséget az ifjúságvédelmi felelőstől, az iskola pszichológusától vagy a mentálhigiénés hittantanártól egyaránt

 – részletezte Rokolya Csaba, aki arról is büszkén számolt be, hogy a PG-s diákok évről évre sikeresen szerepelnek az országos szakmai- és sportversenyeken egyaránt. 

Végezetül azt is elmondta, fontosnak tartják helyén kezelni ezt a TOP listás eredményt, mert természetesen számtalan olyan terület van, ahol lehet javítani. A rangsorban elért eredmény ismeretében nem fognak elégedetten hátradőlni, hanem a jövőben is a fejlesztéseken dolgoznak – summázta Rokolya Csaba.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában