Bács-Kiskun

2023.01.28. 20:56

Vajon mi az oka, hogy az idei télen üresek a madáretetők?

Sokan tapasztalják idén, hogy nincs szárnyas vendég a feltöltött madáretetőkön. Kíváncsiak voltunk, milyen okok állhatnak ennek hátterében.

Tapodi Kálmán

Idén télen alig látni madarat az etetőknél

Fotó: Shutterstock/Illusztráció

Nem mindegy, hogy mivel etetjük a madarakat. Mostanában azonban egyre többen tapasztalják, hogy hiába helyeznek ki eleséget, nincs, ami elfogyassza azokat. A Heves Megyei Hírlap utánajárt, mi okozza ezt a jelenséget, az enyhe tél, vagy más is áll a hátterében, és arra is rákérdeztek, gyakran előfordul-e ilyesmi. Szitta Tamás, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 34. számú Bükki Csoportjának elnöke is azt mondja, többektől hallotta, hogy ezen a télen nem olyan intenzitással járják a madarak az etetőket, mint korábban.

– Ennek oka, hogy szinte nincs is tél. A madarak még hozzáférnek a természetes táplálékukhoz, ezért kevéssé használják ki a „terített asztalt”. Való­jában ilyenkor nem is kellene etetni őket, vagy ha mégis így döntünk, akkor jóval kisebb mennyiségeket kellene kihelyezni számukra – jegyezte meg az elnök.

A személyes tapasztalatai szerint nála az előző évekhez hasonló a forgalom, cinege­fajokkal, tengeliccel, fekete­rigóval is találkozik. – Javaslom, akkor kínáljuk meg őket nagyobb mennyiségű eledellel, ha keményebbre fordul az idő – emelte ki Szitta Tamás.

Balázsi Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) természetvédelmi területfelügyelője szerint általánosnak nevezhető a mostani jelenség. A BNPI működési területén sok madárbarát jelezte, hogy nincs vagy csak nagyon kevés szárnyas fogyasztja a számukra kihelyezett eledelt. Mint mondta, ennek több oka is lehet.

– Az elmúlt években is tapasztalható volt ez a jelenség, így 2021–22 telén és korábban is többször előfordult már ilyen.

Az időjárás szeszélyessé válása miatt viszont megtörténik, hogy a már nem várt havazás és a fagyos idő komoly mértékű pusztulást okoz a már visszatért madarak között, mint ahogy az a 2013. már­cius ­15-ei vagy éppen a 2017-es április végi havazás során történt 

– ismertette a szakember.

Állománycsökkenés, betegség, például a zöldikék esetén a sárgagomba-betegség vagy általunk ismeretlen ok is állhat még a háttérben, de a legvalószínűbb ok az enyhe időjárás.

Ha nincs hideg, nem szorulnak rá a pluszeleségre, megtalálják azt maguknak a természetben. A településeken kívül maradnak, hiszen elegendő táplálékot találnak az erdőkben, réteken, emiatt nem látogatják az etetőket. 

A zordabb időben, északról hozzánk télre érkező madarak is valószínűleg kevésbé érdekeltek abban, hogy a táplálék után ilyen nagy távolságot tegyenek meg, hisz ott is enyhébb az időjárás, tette hozzá Balázsi Péter.

A lap olvasója, Kiss Ágnes arról számolt be, hogy évek óta helyez ki kertjébe etetőket, mindig változatos volt a fajok összetétele, kivéve most.

– Mindig örömmel figyelem, ahogy például a szén- és kékcinegék, zöldikék és meggyvágók járnak az udvarunkra. Az óvodás gyermekem is érdeklődik irántuk, már felismeri a fajokat. Most is arra készültünk, hogy megfigyeljük őket, karácsony előtt ki is tettük az etetőinket, de azóta sem járják a madarak. Mi körülbelül öt éve élünk kertes házban, azóta most először tapasztaljuk azt, hogy hiába a kihelyezett eleség, nincs, ami megegye – osztotta meg tapasztalatait a Hírlap olvasója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában