Kolbászfesztivál

2023.01.21. 17:48

Újra megtöltötték a beleket Hartán – galériával, videóval

Két év kényszerszünet után ismét benépesült a hartai művelődési ház udvarán felállított rendezvénysátor, ahol szombaton immár hetedik alkalommal rendeztek kolbászfesztivált. Az időjárás ugyan borús volt, de a hangulat már kora délután derűssé vált a tizenkilenc versengő csapat jóvoltából.

Tapodi Kálmán

A csapatok 8-8 kilogramm kolbászhúst dolgozhattak fel saját receptjük alapján

Fotó: Tapodi Kálmán

Harta idén ünnepli újratelepítésének háromszázadik évfordulóját, aminek tiszteletére a csapattagok egy-egy kötényt kaptak, melynek felirata emlékeztet a sváb ősök 1723-as letelepedésére. 

A résztvevőket köszöntő Dollenstein László polgármester is emlékeztetett a jeles évfordulóra és külön üdvözölte a vidékről érkezett csapatokat, közöttük a Vargyas László polgármester vezette dunaszentbenedekieket és a császártöltési polgárőröket, akiket Takácsné Stalter Judit polgármester is elkísért a fesztiválra.

Nagy taps járt a verseny legidősebb résztvevőjének a 84 éves Arrasz Jánosnak, aki unokáival együtt készítette a hagyományos hartai kolbászt az „Arrasz Töltelész” csapatában.

 Kalocsáról is voltak versenyzők, de a dél-alföldi Harley-Davidson tagjai között gyulaiak és halasiak is akadtak.

A kolbásztöltő brigádok tehát vegyesek voltak, de a szabályok egyértelműek. A csapatok 8-8 kilogramm kolbászhúst dolgozhattak fel saját receptjük alapján, majd tölthettek a belekbe. Mari János hartai kolbászmester, a zsűri elnöke arra is figyelmeztetett, hogy mindenki törekedjen az egyszerűségre a fűszerezésnél, a kolbász ízesítését nem kell túlvariálni. Darálni viszont csak kézi darálókkal lehetett, így aztán néhol a csapatok szurkolóinak is akadt feladatuk és az „ellensúly” szerepét töltötték be a sörpadoknál.

A versengő csapatoknak összesen 60 centiméter kolbászt kellett a zsűri asztalára tenni. A kolbászból fél méter volt a sült és 10 centiméter a nyers, s ezekből a mintákból rangsoroltak az ítészek.

Különböző díjak is vártak az indulókra, hiszen az asztalok díszítettségét is rangsorolták, de a pálinka versenyre is szép számmal érkeztek minták a különböző párlatokból.

A gyerekeket a malacfogó verseny hozta lázba, hiszen mindkét kategóriában egy-egy süvölvény volt a fődíj. Számos kulturális program is kísérte a hetedik alkalommal megtartott rendezvényt melyen fellépett a Labdarózsa Népdalkör és Citerazenekar, a Kereki Nótások, néptánc bemutatót tartott a Hartai Hagyományőrző Kulturális Egyesület és Radics Sándor cimbalmos is szórakoztatta a közönséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában