Magyar Nemzeti Bank

2023.01.06. 06:55

Petőfi lesz a harmincezres emlékérmén

A Magyar Nemzeti Bank 2023-as évre vonatkozó emlékérme-kibocsátási programja 14 tematikában 24 emlékérmét tartalmaz, a többi között Petőfi Sándor képmásával is találkozhatunk majd.

Tapodi Kálmán

Az MNB honlapján közzétettek szerint: nyolc korábban megkezdett sorozat folytatását tervezi a jegybank. Egy arany, kilenc ezüst és öt önálló színesfém emlékpénz szerepel a programban, de az emlékérmék értékközvetítő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a nemesfém emlékérmék színesfém változatai ezúttal is kibocsátásra kerülnek. Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából megjelenő 30 ezer, illetve 7500 forintos emlékérméken a költő képmása szerepel.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc  kitörésének 175. évfordulója és Petőfi emléke előtt tisztelgő 30 ezer forintos, ezüst érme előoldalának tervezője Kovács Zoltán, a hátoldala Horváth Andrea munkája. A 30 ezres emlékérméből 6 ezer darab verhető. A színesfémből készülő 7500 forint névértékű érméből 8 ezer darab készül. A kibocsátást április 11-re tervezik.

Az emlékérméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. az emlékérme-program elemeire előjegyzési lehetőséget biztosít  január 16-tól, 21 naptári napon át, illetve az előjegyzési keret erejéig. Kivételt képez ez alól az idei első kibocsátás, a „Himnusz megírásának a 200. évfordulója” emlékérme ezüst és színesfém változata, melyek előjegyzés nélkül lesznek megvásárolhatóak a Pénzverő értékesítési csatornáin – közölték az mnb.hu oldalon. Az előjegyzési és értékesítési rendről a www.penzvero.hu-n érhető el részletes tájékoztatás.

A MNB emlékérme-kibocsátási programja szerint az idei év első emlékérméje Kölcsey Ferenc és az általa 200 éve papírra vetett Himnusz előtt tiszteleg január 23-án. A magyar származású Wolf-díjas matematikusok Erdős Pál és Raoul Bott tiszteletére is megjelennek emlékérmék. A  Hortobágyi Nemzeti Park, az Országos Mentőszolgálat, a  Magyar Nemzeti Levéltár alapításának 300. évfordulója,  Neumann János születésének 120. évfordulója,  I. András király (ebből az érméből 500 darab aranyból készül és 500 ezer forint lesz a névértéke), a „Nemzeti Hauszmann Program” sorozat részeként a Lovarda, a pákozdi katonai emlékpark,  a magyar népmesék rajzfilmsorozat A só című epizódja, a magyar pásztor- és vadászkutya-fajtákat bemutató sorozat részeként az erdélyi kopó,  valamint Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulója alkalmából is veretnek különleges érméket.

Utoljára a 10 forintoson szerepelt

Petőfi Sándor utoljára magyar pénzen a papír 10 forintoson szerepelt. A sokak által máig megőrzött zöld színű bankó 1947. július 25-én került forgalomba. A petőfis bankjegyet 1992. szeptember 30-án vonták ki. A magyar forintot hivatalosan 1946. augusztus 1-jén vezették be, de az az első 10 forintos bankjegyeken - amiken 1946. június 3. dátum szerepel –, még egy kalapácsot markoló, szocialista munkás portréja szerepelt. A numizmatikai hirdetésekben manapság is gyakran felbukkanó, különleges 10 forintos papírpénz eredetijéért közel 200 ezer forintot is remélnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában