Bács- Kiskun

2023.01.31. 20:14

Az önkormányzat értékesítené egyik ikonikus épületét Kalocsán

A város egyik ikonikus épülete, az egykori Hunyadi kollégium (korábban Tanítók Háza, Szvétek-kollégium) – mely jelenleg üresen áll – még viharverten is városképi jelentőségű.

Zsigmond Enikő

Az egykori Hunyadi kollégium épülete.

Az ezernyolcszázas évek végén, az ezerkilencszázas évek elején épült, helyi védettség alatt álló Tanítók Háza több funkciót is betöltött történelme során, eredetileg a tanítóképzős diákok kollégiuma volt, majd középiskolás diákotthon, kollégium, főiskolai konzultációs központ és kollégium is volt, kiüresedése előtt az önkormányzat egyik cége irodáinak adott otthont.

Az önkormányzat tavaly novemberben pályázatot írt ki az épület értékesítésére, azonban erre egyetlen jelentkező sem akadt. Az újabb pályázat kiírásával kapcsolatban dr. Filvig Géza polgármester a képviselő-testületi ülésen hangsúlyozta, hogy az épület, mely jelenleg üresen, fűtetlenül áll, fenntartása súlyos milliókba került, valamint az önkormányzati ingatlanvagyonnal való felelős gazdálkodás indokolja, hogy ne hagyjanak rommá pusztulni egy épületet. A 270 milliós minimum vételár megadása mellett a vevőnek meg kell jelölnie a célt, hogy mire kívánja hasznosítani, ezután dönt majd újabb körben a testület, hogy eladja vagy sem. Az ingatlanon lévő tankonyha áthelyezése folyamatban van. Ezenkívül az ingatlanon lévő két bérlakásra már felmondták a szerződést, a benne lakó embereknek ki kell költözniük.

Képviselői kérdésre válaszában a polgármester elmondta, hogy két helyi nagyvállalkozó is érdeklődött az épület iránt, azonban a műszaki paraméterek megismerése és a helyszínbejárás után elálltak a pályázat beadásától. A testület négy nem szavazata mellett döntött az ülésen az új pályázat kiírásáról, annak folyamatos megújítása mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában