Mikulás

2022.12.06. 21:55

Szent Miklós-napot tartottak a Wojtylában – galériával

Fergeteges néptánc tette emlékezetessé a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ Mikulás ünnepét az ebédre érkező szegények körébe kedden.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Wojtyla ház

A népkonyhaként is működő civil szervezet, a Wojtyla ház a hagyományokat követve megünnepelte a Mikulást, azaz Szent Miklós ünnepét. A rendezvényt a Kecskemét Táncegyüttes négy tagjának – Böde István, Márkli Zsuzsanna, Bacsa Norbert és Ficsor Kitti táncpárosok – látványos néptánc-produkciója indította, majd a kalotaszegi dallamcsokrot követően Lévai Jánosné önkormányzati képviselő, tanácsnok osztotta meg ünnepi gondolatait. Megidézte Szent Miklós püspök, a szegények és Kecskemét város védőszentje legendáját, akinek életéről több mítoszt is megőrzött a néphagyomány. Ezekből alakult ki a Mikulás személye. Szavait ekképp zárta: „Minket is a szeretet hozott ide. Gondoljunk azokra, akik szerényen ünnepelnek otthon. Békét, szeretetet és sok-sok mosolyt kívánok a következő évre.”

Őt követte a térség önkormányzati képviselőjének, Jánosi Istvánnak köszöntője, aki méltatta a civil alapítású Wojtyla Ház missziós tevékenységét, egyúttal kifejezte nagyrabecsülését a Wojtyla-sorsközösség iránt.

Számtalan kecskeméti közintézményben várták kedden a gyerekek a Gong Rádió Mikulását. A Wojtyla Barátság Központ tizenhét évre visszanyúló története során hagyománnyá vált, hogy déltájban a népkonyha ebédlőjében is megfordul a rádió nagyszakállúja. A Gong Mikulás ezúttal csokoládéval és szaloncukorral kedveskedett a szegényeknek.

A keddi jótékonysági ételosztás Juhász Sándorné Ilona anyagi pártfogásával válhatott valóra. Az Izsáki Házitészta Kft. vezetője hosszú évek óta támogatója a Wojtylának. Míg a fogyasztók az üzletek polcain sorakozó tésztafélék csomagolásáról, addig a Wojtyla nélkülözői emberszeretetéről, nemes lelkéről ismerik leginkább Izsák egyik kiemelkedő, közmegbecsülésnek örvendő vállalkozó hölgyét. Juhász Sándornénak köszönhetően százhúsz adag sertéspörkölt és tészta köret került a szegények böjtös asztalára. A kiváló menüt kenyér, sütemény, valamint – anonim felajánló jóvoltából – alma tette teljessé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában