Kecskemét

2022.12.08. 19:52

Nehéz helyzetben vannak a zöldség- és gyümölcstermesztők – galériával

A termelési költségek jövőre sem lesznek alacsonyak, aki azonban képes rá, indítson beruházást, mert a válság után jelentős fejlődést könyvelhet el. Erre biztatta csütörtökön a kecskeméti kertészeti konferencián Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes a termelők és a feldolgozók képviselőit .

Barta Zsolt

Farkas Sándor, agrárminiszter

Fotó: Bús Csaba

A megyeszékhelyre hívta tagjait a FruitVeB, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet a magyar zöldség-gyümölcs ágazat országos hatáskörű szakmaközi szervezete. A Four Points By Sheraton biztosított helyet a Kertészeti Évzáró Konferenciának. A rendezvényen az ágazat szereplői, termelők, feldolgozók a zöldség- és gyümölcstermelés, valamint a ráépülő feldolgozóipar aktuális kérdéseit tárgyalták. A témák között szerepelt a feldolgozóipari alapanyag-termelés és -ellátás. Szó esett egyebek mellett a várható új támogatási rendszerekről, a finanszírozási környezet megváltozásának hatásáról is. 

Dr. Apáti István elnök köszöntötte a meghívottakat, majd átadta a szót Nagy Péter alelnöknek, aki a hazai TÉSZ-rendszerről beszélt. A termelési értékesítő szervezet olyan, a gazdák által létrehozott gazdasági egység, amely a termelők piaci pozícióit erősíti meg. Az alelnök megjegyezte, hogy ennek az összefogásnak erősödnie kell, különben a termelők elvéreznek a jelenlegi válságban. Az ilyen csoportok az európai uniós agrárpolitikai pénzügyi rendszerből akár 70-80 százalékos támogatást is kaphatnak egy-egy beruházásukhoz. Ezt ki kell használniuk a magyar gazdáknak is, mert a szomszédos országok termelői ezzel a lehetőséggel élni fognak.

Szó esett a konferencián a gombatermesztésről is, amely a nagy energia-felhasználás miatt egyre nehezebb helyzetben van a kontinensen és idehaza is.

Az előadók érintették a hajtatási ágazat kérdéseit is. Idehaza több mint ezer hektáron üvegházi vagy fóliaházas termelés történik. Ezt lehet továbbfejleszteni, mivel a piaci igények az áremelkedések ellenére jelen vannak. 

Ennek első üteme megtörtént, ugyanis 2015-ben egy nagyon kedvező, 50 százalékos intenzitású uniós támogatás mellett 120 hektárnyi területű melegházzal bővült a hazai primőr termelés területe. Ez 40-50 ezer tonnányi termésbővülést eredményezett, 25-27 milliárd forint bevétel-növekedéssel járt, miközben 1200-1300 embernek adott munkát.

Az előadók szóltak arról is, hogy a termelést nehezíti a hatalmas aszály, az inputköltségek megnövekedése, a bérek megemelkedése. Ezeket a változásokat be kellett építeniük az árakba, ennek eredményként például a tavalyi 390 forintos TV paprika termelői ára idén 478 forintra emelkedett.

A rendezvényen előadást tartott Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes, aki arról szólt, hogy az előttünk álló új, hétéves uniós költségvetési időszakban elfogadta Brüsszel a magyar terveket, így 5300 milliárd forint támogatást kapnak az ország agrárszereplői az EU-keretből. Hangsúlyozta: minden bizonnyal lesznek olyan agrárszereplők, akik tönkre mennek a jelenlegi gazdasági válságban, de akik most beruháznak, azok biztosan talpon maradnak. A helyzetet nemcsak a gazdasági válság nehezíti. Évek óta egyre kevesebb eső hullik az országban. Idén az aszály miatt augusztus közepén 1,434 millió hektárra jelentettek aszálykárokat a termelők. Ezt enyhítendő, kidolgozott a szaktárca egy olyan vízgazdálkodási koncepciót, amelyet a jövő héten tárgyal a kormány. Ebben szerepel a régi árterek hasznosítása, egy új tiszai duzzasztó kialakítása, illetve az öntözhető területek 300-400 ezer hektárra történő bővítése is. A miniszterhelyettes tájékoztatója után estig folytatódott a szakmai konferencia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában