Figyelem!

2022.12.16. 16:02

Madárinfluenza-járvány: senki ne vásároljon élő baromfit a korlátozott területekről!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt kéri, hogy senki ne vásároljon élő baromfit a madárinfluenza-járvány miatt korlátozás alá eső területekről, mivel ez könnyen a járvány kiterjedéséhez vezethet.

Pozsgai Ákos

Internetes portálokon árulják a korlátozás alatt álló Bács-Kiskun megyei területekről származó élő baromfikat

Fotó: Pozsgai Ákos/archív felvétel

A hivatal honlapján közzétett tájékoztatás szerint a Nébih felé több jelzés is érkezett az elmúlt napokban, miszerint internetes hirdetési portálokon korlátozás alatt álló Bács-Kiskun megyei területekről származó élő baromfit, jellemzően víziszárnyasokat kínálnak eladásra az ország egész területén.

A Nébih felhívja az érintettek figyelmét, hogy amellett, hogy ez súlyos szabályszegés és illegális tevékenység, komoly kockázatot is jelent, mivel könnyen a járvány kiterjedéséhez, a még érintetlen megyék befertőzéséhez is vezethet.

A jelenleg érvényes előírások szerint a védő- és megfigyelési körzetekből kizárólag vágóhídra lehet az állatokat szállítani, oda is csak kedvező eredményű előzetes vizsgálatok alapján.

A Nébih tudatta, hogy felveszi a kapcsolatot az érintett szolgáltatókkal és a továbbiakban kiemelten figyeli majd a hasonló hirdetéseket megjelenését, komoly bírsággal sújtva a szabályszegőket. Tekintettel a súlyos kockázatra azon állattartóknak, akik tevékenységükkel bizonyítottan hozzájárulnak a járvány terjesztéséhez, bírósági feljelentéssel is szembe kell nézniük – figyelmeztetnek közleményükben.

A felelőtlen állattartói magatartás gazdák százainak okozhat komoly gazdasági kárt. Épp ezért a Nébih felhívja a figyelmet, hogy semmi esetre se vásároljanak a korlátozás alatt álló területekről élő baromfikat. Az érintett települések listája elérhető a Nébih tematikus oldalán vagy interaktív térképén. A hatóság kéri, ha valaki ilyen jellegű hirdetést lát, a link megküldésével jelezze az [email protected] e-mail címen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában