Beruházás

2022.12.23. 18:52

Épül a csapadékvíz-elvezető csatornarendszer Kelebián

Több mint két kilométer hosszan épül csapadékelvezető csatorna a határmenti településen abból a 170 millió forintból, amit a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében pályázaton nyert el a kelebiai önkormányzat.

Pozsgai Ákos

Maczkó József polgármester ismertette a beruházás részleteit

Fotó: Pozsgai Ákos

– A beruházás első ütemében az Ady Endre utcán, a templomtól indulva közel egy kilométer hosszan nyílt csapadékcsatorna épül a központi belterületi részen, ezután a Kosztolányi Dezső utcáig zárt rendszerben épül tovább, egészen a Hanáki záportározóig – mondta el Maczkó József polgármester érdeklődésünkre.

Az Ady Endre utcán, a vasúttal ellentétes oldalon az út fizikai burkolatának széle mellett átjárható betonfolyókát alakítanak ki, az összegyűlő víz körülbelül 100 méterenként kiépített víznyelőbe folyik majd, amelyeken keresztül a közút alatti távvezetéssel épülő víznyelő aknába kerül majd átvezetésre.

A záportározó egy önkormányzati területen lett kialakítva, ahonnan a nagy mennyiségű föld mellett rengeteg szemetet is ki kellett termelni, így egyben rekultiválták is a környezetet. A tározó felső pontján egy túlfolyásos ülepítő és öntözővíz-tározó épül, így rendkívüli helyzetben, szükség esetén mobil szivattyús átemeléssel juttatják tovább a vizet.

Az öntözővíz-tározóban visszatartott csapadékot a későbbiek során öntözésre is tudják majd hasznosítani. Heves zápor esetén a belterületről érkező víz a záportározóba és ciszternába vezethető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában