Beruházás

2022.12.16. 17:03

Átadták az újjáépített Kubinszky utcát Kalocsán – galériával

Több mint 60 millió forintból cserélték le a 600 méter hosszú Kubinszky utca vízvezetékrendszerét és útburkolatát. Az évek ezelőtti előkészítése után idén végrehajtott beruházás lezárására péntek délelőtt került sor, ünnepélyes szalagátvágással. A beszédekben elhangzott: több mint egy évtized után sikerült új utat átadni a városban, de még sok közterületre ráférne a rehabilitálás.

Gábor János

A képen balról: Szigeti Attila, a KISKUNVÍZ Kft. műszaki igazgatója, dr. Filvig Géza polgármester, Simon Zoltán alpolgármester és Dobos Péter, a Dobos Beton-Út Kft. ügyvezetője az átadó ünnepsége

Fotó: Gábor János

Dr. Filvig Géza polgármester emlékeztette a jelenlévőket: ezt megelőzően 2011-ben volt utoljára lehetőség arra, hogy a város jelentős belterületi útfelújítást hajtson végre. Magára a Kubinszky utcára is volt már konkrét felújítási terv, évekkel ezelőtt, de nem tudott megvalósulni; csak 2022-ben. Megemlítette: a beruházásra a Belügyminisztérium pályázatán sikerült pénzt szerezni. A tárca kifejezetten belterületi útszakaszok rehabilitációját támogatta, és mivel itt a részben útburkolat alatt futó ivóvízhálózattal szintén komoly gondok voltak, örömteli, hogy egy füst alatt ezeket a vezetékeket is le tudták cserélni. 

A városvezető emlékeztetett: Kalocsán nagyon sok elhasználódott közterület van, és reméli, hogy idővel mindet sikerül felújítani, de most azt a mérföldkövet kell értékelni, hogy 11 év elteltével ismét új utat avathat a város.

Simon Zoltán alpolgármester felidézte: 13 éve önkormányzati képviselője az érintett választókörzetnek, és már az első ciklusa idején téma volt a Malom, illetve a Kubinszky utca leromlott állapota. Utóbbi rehabilitációját most azért lehetett megoldani, mert a minisztériumi pályázat feltételei között az szerepelt, hogy a támogatás csak gyűjtőútra fordítható. Az átadón megállapította: érdemes volt vállalni az építkezéssel járó, hónapokig tartó kellemetlenségeket, már csak azért is, hogy az ivóvízhálózat – a lakóházak bekötéseivel együtt – megújulhasson, így a korábban gyakori csőtörések miatt biztosan nem kell felbontani az új burkolatot.

Az átadóra meghívott Bóbis Attila rendőrkapitány szintén üdvözölte, hogy biztonságosan járható új utat adhatott át a város, ám biztos benne, hogy ennek lesznek hátulütői, például gyorshajtások formájában. Felhívta rá a figyelmet, hogy ha mindenki betartaná KRESZ szabályait, akkor a balesetek körülbelül 98 százaléka elkerülhető lenne, így arra fognak törekedni, hogy a kisimult útburkolat miatt élénkülő forgalmat kiemelten ellenőrizzék.

A beruházást két helyi vállalat, a Dobos Beton-Út Kft. és a Kiskunvíz Kft. hajtotta végre, közel 65 millió forintból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában