Tájékoztató fórum

2022.11.30. 17:00

Több száz közösségépítő programot szerveztek az elmúlt években Kecskeméten – galériával

A KözösségÉpítő Kecskemét című Európai Uniós CLLD projekt tájékoztató fórumát tartották meg a konzorcium tagjai szerdán a Városházán. A program hat éve alatt csaknem 800 közösségfejlesztő programot valósítottak meg Kecskeméten.

Horváth Péter

Horváth Attiláné, a Városi Szociális Közalapítvány elnöke méltatta a résztvevő szervezetek munkáját

Fotó: Bús Csaba

A konzorcium 2016-ban alakult 13 alapító szervezettel, a Városi Szociális Közalapítvány vezetésével a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia megvalósítására.  Ez a helyi közösségek közötti együttműködést, az egyes városrészek lakóközösségeinek identitásának erősítését és szorosabb kapcsolatok kialakítását célozta számos közöségfejlesztő rendezvénnyel és közösségi terek kialakításával.

A projekt támogatói döntése 2017 decemberében született meg, 2018 júniusában megkötötték a támogatói szerződést. A projekt 750 millió forint tervezhető forrással bírt, a megvalósítási időszak 2017. december 1-től 2023. június 30-ig terjed. A 750 millió forintos forrás két részre oszlik, az Európai Regionális Fejlesztési alapjának 500 millió forintjából fejlesztések valósulnak meg, az Európai Szociális Alap 250 millió forintját a civil szervezetek programjainak mgeszervezésére fordították.

255 millió forintot két kulcs projektre, 135 millió forintot közösségi- és játszóterek fejlesztésére fordítottak és fordítanak 2023 június végéig. Folyamatban van a széchenyivárosi és hunyadivárosi közösségi ház kialakítása és fejlesztése, mindkettő 127,5 millió forintból. 117 millió jutott a Széchenyivárosban lévő Szarvas tér felújítására, közösségi térré alakítására és 15 millió forintból új játszóteret kapott Kósafalu. A projekt forrásából 247,5 millió forint jutott a civil szervezetek működésének támogatására, melyeknek összesen 24 pályázata részesült támogatásban. A projektben 351  program és 799 közösségfejlesztő esemény valósult meg.

A fórumon Engert Jakabné alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket és megköszönte a Városi Szociális Közalapítvány munkáját a partnerek összefogásában és a közösségfejlesztő projektek létrehozásában. Hangsúlyozta, hogy a program kialakításához meg kellett ismeni a lakossági igényt, melyben nagy szerepet vállaltak a partner civil szervezetek. Az alpolgármester véleménye szerint a program teljesítette küldetését, de hozzátette: a jövő igazolja majd, hogy mindez hogyan tudott beágyazódni a közösség életébe.

Horváth Attiláné, a Városi Szociális Közalapítvány elnöke méltatta a résztvevő szervezetek munkáját, melyek közül 18 már lezárta programját, valamint hangsúlyozta, hogy kiváló kapcsolat alakult ki a Magyar Államkincstárral. A projekt eredményeiről egy kiadvány is születik, ami az elnök megfogalmazásában Kecskemét közösségépítési csúcsidőszakáról tanúskodik majd.

A teljes programot 2023. június 30-án zárják, addig elkészülnek a kivitelezés alatt álló közösségi házak is. A záró tájékoztatót májusban tartják a szervezők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában