Tass-Alsószenttamás

2022.11.05. 06:55

Petőfit szavaltak a gondoskodásban élő gyerekek ÁGOTA Falván

Petőfi 200 címmel rendezett szavalóversenyt a napokban a gondoskodásában élő gyermekek számára a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány ÁGOTA Falván.  

Gulyás Sándor

Petőfi szavalóverseny Ágota Falván

Fotó: Sándor Judit

Az országgyűlés a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából. A bicentenáriumhoz kapcsolódva hívták meg a szervezők a lakásotthonokban és nevelőszülőknél élő gyermekeket és fiatalokat ÁGOTA Falvára egy versmondó versenyre, hogy megmutassák tehetségüket, kipróbálhassák magukat közönség előtt is.

A rendezvényt Balogh Zsolt, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgató-helyettese nyitotta meg, aki köszöntőbeszédében hangsúlyozta, hogy minden náluk nevelkedő gyermekben ott van az érték és a tehetség, amire a közösség mindenkori feladata figyelni.

– A verseny célja a méltó megemlékezés a szabadságharc és a magyar versirodalom legismertebb költőjéről, illetve Petőfi költészetének, életének, munkásságának megismerése versein keresztül. Emellett pedig kiemelt cél volt a versirodalom megszerettetése, olyan versek előadása, amelyek nem szerepelnek az iskolai tananyagban – mondta Balogh Zsolt főigazgató-helyettes, a zsűri tagja.

A Petőfi 200 emlékév programjaihoz kapcsolódva Bánföldi Szilárd videóüzenetben köszöntötte az egybegyűlteket. A színész Petőfi Sándor bőrébe bújva, korabeli öltözékben, a költőről készült festményekről, rajzokról ismert frizurával járja az országot, s népszerűsíti a költő életművét, és munkálkodik a Petőfi-kultusz fenntartásán. A versenyt megelőzően Samu Csilla, a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum múzeumpedagógusa Sándor is volt Sanyi – a kiskunsági gyermekévek című rövid, de annál érdekesebb előadásával tisztelte meg az eseményt. A Tolna megyéből érkezett Orsós Ádám kitűnő szavalással mutatott példát versenytársainak.

– A harmincnégy nevező két kategóriában adott számot felkészültségéről és tudásáról. Elsőként a 8-14 éves indulók, majd a 15-20 évesek kerültek sorra. Olyan, az iskolai tananyagban nem szereplő nagyszerű versekkel érkeztek az indulók, mint az Egy könyvárus emlékkönyvébe, A völgy s a hegy vagy a Kemény szél fúj. Ezen a napon mindenki győztesként térhetett haza. A zsűri nemcsak a legjobbakat díjazta ugyanis, hanem magát a bátorságot, a lámpaláz sikeres legyőzését és a sok-sok energiát, amelyet az indulók a felkészülésbe fektettek – részletezte Balogh Zsolt.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, a Lakitelek Népfőiskola, a Kiskun Múzeum, a Fornetti Kft. jóvoltából és még sok más megtisztelő felajánlásnak köszönhetően minden gyermek ajándékcsomaggal hagyta el ÁGOTA Falvát.

Eredmények

A 15 év alatti korcsoport helyezettjei: 1. Balogh Tünde, 2. Jakab László Ruben, 3. Orsós Alex Olivér. Különdíjban részesült: Mohácsi Zoltán és Timár Zsolt.

A 15 év feletti korcsoport helyezettjei: 1. Jámbrik Emese, 2. Orsós Ádám, 3. Kolompár Szabolcs. Különdíjban részesült: Magyari-Havas Balázs Gábor és Sólyom Sándor.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat különdíját Szemán Tímea Ildikó vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában