Galériával/Videóval

2022.11.09. 17:10

Letették az esküt a katonák Kecskeméten

Ünnepélyes keretek között tette le szerdán katonai esküjét az a 111 honvéd, aki elsőként vett részt a honvédség nyolchetes Egységes Alapkiképzési Programjában. A MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott eskütétel alkalmából Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka köszöntötte a frissen avatott szerződéses és önkéntes honvédeket.

Horváth Péter

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter köszöntötte a katonákat.

Fotó: Bús Csaba

Csak egyfajta igazi hazafiság van. Ha valaki ott, ahol éppen van, teljes hűséggel és feltétlen erőkifejtéssel helytáll a munkájában. Ennek visszaható ereje van a hazára. Minden más csak vásári mutogatás és tányérozás – köszöntötte Márai Sándor szavaival az esküt tevő katonákat Ruszin-Szendi Romulusz, aki hangsúlyozta: biztos benne, hogy a katonák helytállnak és megköszönte, hogy a katonaságot választották hivatásul, és a hazát szolgálják. Köszönetet mondott a hozzátartozóknak is, hogy a Magyar Honvédségre bízzák fiataljaikat. A parancsnok üdvözlése után a honvédek ünnepélyesen letették katonai esküjüket.

Az eskütétel után Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter mondott köszöntőbeszédet.

– Azért vagyunk itt, mert száztizenegy magyar fiatal élete árán is hitet tett a haza fegyveres szolgálata mellett. Ez hatalmas dolog, szívet-lelket melengető nagy fogadalomtétel. Semmihez nem foghatóan fontos – hangsúlyozta a miniszter a katonákhoz intézett beszédében, és a kormány, a minisztérium és a honvédség nevében is köszönetet mondott döntésükért.

– Fontos és történelmi pillanatban hozták meg döntésüket. Magyarország 2017-ben modernkori történelmének legnagyobb mértékű és fontos haderőfejlesztési programba vágott. Lecseréljük teljes eszközrendszerünket, infrastruktúrát váltunk 

– mondta a miniszter, hozzátéve: megváltozott a biztonsági környezet, hiszen szomszédunkban szűnni nem akaró, véres háború dúl, déli határaink mentén a migrációs nyomás növekedik és gazdasági világválság is kibontakozóban van a kivetőt a kivetettnél jobban terhelő szankcióknak köszönhetően.

– Mi a béke pártján állunk. De ehhez erőre van szükség. Önök ez az erő. Más országok fegyvert szállítanak, mi azonban tűzszünetre szólítunk föl, és arra biztatunk mindenkit, hogy tárgyalóasztalhoz üljön. Óvunk az eszkalációtól. Közben a nemzeti haderőnkre építünk. Ebben a küzdelemben a magunk útját járjuk az önök segítségével – fejtette ki a miniszter. Hangsúlyozta: az esküt tevők egy katonanemzet fiai és lányai.

– Fegyverrel védtük meg a hazát, azzal is foglaltuk, és a fegyvereink puszta ereje és az elszántságunk az, amiért itt állhatunk. Önök egy olyan generációs lánc mostani szemei, melyek folytatják azokat az értékeket, melyeket őseink lefektettek és kiálltak. Kívánom önöknek, hogy ezekre a tradíciókra építve fedezzék fel magukban a magyar virtust, elszántságot, és mutassanak példát másoknak, hogy folytatódjon ez a generációs lánc. Mert a békéhez erő kell – hangsúlyozta a miniszter, és hozzátette, hogy megvehetjük a világ összes harckocsiját és drónját, de ha nincs honvéd, aki az őseitől tanult elszántsággal üzemeltesse őket, akkor az felesleges befektetés – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf és buzdította a honvédeket, hogy élvezzék a bajtársiasság, az egymásrautaltság és a közös élmények pillanatait.

Az eskütételen részt vett Gaál József, Kecskemét alpolgármester, Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal főispánja és dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke és számos esküt tevő katona családtagja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában