Kiskunfélegyháza

2022.11.14. 15:57

Különleges expedíció: az élet igazi kalandja az óceánon várta Szabó Norbert Ádámékat – galériával

Szabó Norbert Ádám beszélt arról az expedícióról, amelyen barátjával, Kovácsik Leventével kajakkal evezett át az Atlanti-óceánon.

Vajda Piroska

Az expedícióról Ádám könyvet is írt Teljes szívvel – egy álom, két srác és az Atlanti-óceán igaz története címmel, amit az előadás után dedikált is a közönségnek.

Fotó: Vajda Piroska

Szabó Norbert Ádám 1987-ben született Budapesten. Közgazdászként végzett a Budapesti Gazdasági Egyetemen. Egy multinacionális vállalatnál eltöltött év  után tudatára ébredt, hogy nem a neki rendelt utat járja. Rádöbbent, hogy az íróasztalán túl és a hétköznapok taposómalmán kívül is van élet. Sőt! Ott kezdődik csak igazán. Egészen pontosan a nyílt óceánon. 

Barátjával, Kovácsik Leventével egy balatoni vitorlázás során vették a fejükbe, hogy páros kajakkal keresztülevezik az Atlanti-óceánt. A két mindenre elszánt srác pontosan tudta, hogy száz veszéllyel dacolva is véghez fogják vinni vakmerő tervüket. Hat évet készültek az expedícióra, amit végül 64 nap alatt teljesítettek. Ez idő alatt 5400 kilométert eveztek. Hűséges társuk volt a speciálisan kialakított kajak, amit Fekete István gólyája után, Kele névre kereszteltek. 

A 6,8 méter hosszú hajó a felszereléssel együtt 600 kilogrammot nyomott – mondta el a hattyúházi előadáson Norbert. 

Hangsúlyozta, életük nagy álmát külső segítség nélkül valósították. Az expedícióra minden vittek magukkal, amire szükségük lehet, kivéve az ivóvizet, amit egy speciális tisztítógéppel a sós tengervízből készítettek. Az áramot napelemekkel állították elő. Étrendjüket dietetikus segítségével állították össze: főként konzervet, izontóniás italt, fehérjeport vittek magukkal. 

A beszámolóból azt is megtudhatta a közönség, hogy az expedíciót több teszt út is megelőzte. Először a Dunán tettek egy túrát, majd az Adrián. A harmadik tesztút során a Gibraltári-szorost evezték át 21 nap alatt. Az így szerzett tapasztalatok alapján folyamatosan fejlesztették a hajót, mire neki mertek vágni a világrekordnak. 

Több mint hatvan nap a végtelen háborgás kellős közepén, kitéve az időjárás viszontagságainak, nap nap után megküzdve az elemekkel és persze saját kétségeikkel. Szabó Norbert Ádám előadásából többek között az is kiderült, milyen érzés, ha az ember nagy sebességgel repülő hallal koccan össze, és mit kell tenni, ha összecsapnak fejünk felett a hullámok. Az expedícióról Ádám könyvet is írt Teljes szívvel – egy álom, két srác és az Atlanti-óceán igaz története címmel, amit az előadás után dedikált is a közönségnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában