Ünnepség

2022.11.25. 19:06

Harmincnégy kadét tett fogadalmat Halason – galériával

Az ország negyedik legnagyobb létszámú kadétiskolája a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikuma, ahol péntek délelőtt tettek fogadalmat a képzésbe belépő új kadétok.

Pozsgai Ákos

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikumának kadétjai tettek fogadalmat pénteken

Fotó: Pozsgai Ákos

– Az országnak olyan hazafias, elkötelezett fiatalokra van szüksége, akire támaszkodni tud. Egy társadalom, egy nemzet, csakis akkor lehet erős, akkor lehet életképes, ha a társadalomban élő emberek ezt a hazát sajátjuknak tekintik, úgy gondolkodnak és annak érdekében mindent meg is tesznek – hangzott el az iskola sportcsarnokában rendezett ünnepségen, ahol összesen 34 kadét tett fogadalmat, akik tanulmányaik mellett vállalták a hazafias értékrendet.

– „Ennek a plusz vállalásnak a formai jele, a kadét egyenruha, amit viselnek. Jelképe annak, hogy a viselője azonosul egy olyan értékrenddel, amely magasztos célokat szolgál. Az egyenruha tartalmát az fogja megadni, hogy önök miként cselekednek, miként döntenek az elkövetkezendő években” – hangoztatta köszöntőjében dr. Lippai Péter dandártábornok, a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka.

Hozzátette: „Olyan a hon védelmével kapcsolatos speciális elméleti és gyakorlati tudnivalókat sajátítanak majd el az iskola falai között, részben a szakanyagok, részben pedig a kadét program ismerete keresztül, amelyre a mai gyorsan változó és kiszámíthatatlan világban nagyon nagy szükség van.”

– „A tudás mellett olyan maradandó és mindenkor érvényes értékrendet is elsajátítanak, ami nemcsak a katonai közegben, hanem a civil társadalomban is hasznos lesz további életük során. 

Szabálykövetőnek, fegyelmezettnek, megbízhatónak fognak nemcsak tűnni, hanem bizonyulni is az élet minden területén. Ami remélhetőleg, majd a későbbi munkájuk során akkor is hasznára fog válni, ha nem katonai, vagy nem rendvédelmi pályára szánják magukat” – fűzte hozzá a tábornok. A parancsnok kiemelte, hogy a honvédség tárt karokkal fogja várni a kadétokat, elsődleges céljuk a képzés a támogatásával, hogy a katonai szolgálat valamelyik formájában később bajtársként köszönthessék a fiatalokat.

A Dékáni Árpád Technikumba évről évre egyre több fiatal jelentkezik a kadétképzésre, többszörös a túljelentkezés. Jelenleg megközelítőleg 260 fő vesz részt a kadétképzés valamelyik formájában, amely a Honvédelmi Minisztériummal és a Honvédelmi Sportszövetséggel együttműködve történik, melynek keretében az oktatási intézmény szakmai támogatást kap és a pedagógusok is továbbképzésen vehetnek részt.

Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója szerint a mostani fogadalomtétel a kadétok életének első fontos lépcsőfoka, amely életpályamodell azonban tele lesz nagyon sok és nehéz lépcsőfokkal, csak azok tudják végig csinálni, akik határozottan, komolyan gondolják és minden erőfeszítésüket bevetik. 

– „Azt szeretnénk, hogy az intézményükben végző kadétok évekkel később példaképet tudjanak állítani a jövő generációja részére” 

– fogalmazott a főigazgató.

– „Nemcsak a formaruha különbözteti meg a kadétokat a többi diáktól, hanem azok az értékek, és elvek is, amivel elkötelezték magukat. A haza, a hűség, a becsület, olyan értékrendek, amelynek évezredes szilárd alapjai vannak, ami bármilyen területre is kerüljenek az életük során, nagyban hozzá fog járulni a sikereikhez” – hangsúlyozta Molnár Nándor, a KSZC Dékáni Árpád Technikum igazgatója, aki egy emlékplakettet vett át MH Szárazföldi parancsnokság parancsnokától, az intézményben folyó hazafias oktató és nevelő munkáért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában