Elismerés

2022.11.11. 11:25

Festménnyel tisztelték meg a kvízmester halasi főorvost, prof. dr. Kovács Attilát – galériával

Prof. dr. Kovács Attila kiskunhalasi főorvos nyerte meg elsőként a televízióban látható Géniusz tudásalapú kvízműsort. Hatalmas tudása és humánus személyisége annyira lenyűgözte a kecskeméti Strázsi családot, hogy szerették volna megajándékozni a kvízmestert. S. Vágó Eta külön az ő tiszteletére festette meg a Tudásfája című festményét, melyet a napokban adták át Kovács Attilának a festőművésznő magángalériájában.

Sebestyén Hajnalka

A képen (balról): Strázsi Imre, felesége, S. Vágó Eta és prof. dr. Kovács Attila.

Fotó: Bús Csaba

Az országban sokan figyelemmel kísérték a tévében a Géniusz tudásalapú kvízműsort, melynek egyik különlegessége, hogy a játékosok meghívás alapján kerülhetnek be. A szerkesztők az első évadban kizárólag olyan nagy tudású játékosokat hívtak meg, aki más kvízműsorokban már bizonyítottak. Így került be az elsők között Kiskunhalasról, a Semmelweis kórház reumatológus vezető főorvosa, prof. dr. Kovács Attila is, aki a játék történetében először mind a tíz fordulót megnyerte és tízmillió forinttal gazdagodhatott. 

Az izgalmas kvízműsort Kecskeméten Strázsi Imre régiség gyűjtő és felesége, S. Vágó Eta festőművész is végig figyelemmel kísérte. Nagyon drukkoltak a számukra már első pillanatban nagyon szimpatikus kiskunhalasi orvosnak. 

– Nagyon szeretek rejtvényt fejteni, és férjemmel együtt a valódi tudás alapú kvízműsorokat is szívesen nézzük – mesélte S. Vágó Eta. 

– A Géniuszt azonnal megkedveltük, hiszen szó szerint a zsenik vetélkedője. Minden játékos nagy tudású, de Kovács Attila ezen felül egy igazán humanista embert testesít meg. 

Minden témakörben nagyon felkészült volt, legyen szó mai bulvár, régmúlt történelme, irodalom, komolyzene vagy éppen sport témáról. Nemcsak mindenre tudta a választ, de szimpatikusan kezelte a tudását, nem volt nagyképű, vagy rátarti. Egy tudás iránt alázatos, kellemes személyt ismerhettünk meg benne. Még csak a hetedik fordulónál tartott, de a férjemmel egyetértettünk abban, hogy független a játék végkimenetelétől, szeretnénk megajándékozni a doktor urat saját festménnyel. Külön számára festettem meg a Tudásfája című festményemet. Felvettük vele a kapcsolatot, és mire a találkozó összejött, addigra kiderült az is, hogy meg is nyerte a fődíjat! – elevenítette fel a közös történetüket S. Vágó Eta.

A Strázsi család a napokban látta vendégül dr. Kovács Attilát, aki feleségével, Ritával és kisebb fiával, Detrével érkezett a kecskeméti családhoz, ahol megtekintették S. Vágó Eta festményeit, valamint Strázsi Imre magángyűjteményét is. 

Kovács Attila nagyon meghatódott az ajándék kapcsán, nagy tisztelettel fogadta el a tudást megtestesítő festményt, majd mesélt a kvízmúltjáról és a mindennapjairól. 

– Izgalmas volt az egész vetélkedő. Két részletben vették fel a 10 fordulót, 2021-ben ötöt, és 2022 első félévében a második ötöt. A tévénéző ebből semmit nem vett észre, de nekem nagyon jó volt, hogy a köztes időben is tudtam bővíteni a tudásomat. Vallom, a jó pap is holtig tanul, és a jó orvos is. Én minden nap tanulok valamit. Ha hazaérek, gyakran veszem kezembe a vaskos kvízkönyveket, valahol felütöm, és újabb dolgot megtanulok. Emellett rengeteget olvasok, könyvet, újságot egyaránt, így a napi bulvárral is képben vagyok – mesélte a főorvos, aki nemcsak reumatológus, hanem belgyógyász, fizikoterapeuta és klinika farmakológus is. A kórházi munka mellett a szegedi egyetemen angolul és magyarul is oktat, előadásokat tart. 

A két autó mellett körülbelül húsz millió forintot is nyert a negyed évszázad alatt

Kovács Attila az évek alatt több tévében futó kvízműsorban játszott már. 

– A kvízjátékoknál sosem a pénz vagy a nyeremény motivál, hanem a játék, hogy megmérettethessem magam, a tudásom. Mindig úgy megyek, hogy csak utolsó ne legyek, a többi nem számít. Szerencsére a legtöbbször nyertem is. Büszke vagyok arra, hogy a hazai tévés kvíztörténelemben én játszottam a legtöbb fordulóban, összesen 48 adásban láthattak a nézők. Ebből 45-ször nyertem, kétszer kikaptam, egyszer pedig vége lett a játéknak. Kezdtem a Mindent vagy semmit! játékkal, ahol Opel Tigrát nyertem a kilencvenes években. Utána vetélkedtem a többi autónyertessel is ugyanebben a játékban. 2002-ben Fiat Puntot nyertem a Koko által vezetett Kell egy csapat! kvízműsorban. Játszottam még a QuizFire-ben, az Örökösben, a Maradj talpon!-ban. A két autó mellett körülbelül húsz millió forintot is nyertem a negyed évszázad alatt – részletezte.

Édesanyjától örökölte a tudás iránti szeretetét

Kovács Attila tudásszomja, tehetsége még gyermekkorából származik. Példaképe édesanyja volt, aki országosan is elismert gyermekgyógyászként, genetikusként dolgozott. Tőle örökölte a tudás iránti szeretetét, a tudás iránti alázatát. 

– Már gyermekként forgattam a történelem és földrajz atlaszokat, olvastam a görög és római mondákat. Számomra ez okozott örömet. Nekem is vannak kedvenc témaköreim, a történelem, az irodalom és az angol nyelv, de nagyon szeretem a komolyzenét, a filmeket is. Sokan nem tudják rólam, de húsz évig még énekkarban is énekeltem. A tudás iránti szeretetem mai napig tart, melyet szerencsére mindkét fiam örökölt is. Nagyobbik, Kristóf orvostanhallgató, és az egyetemen már ő szervezi a kvízvetélkedőket. A kisebb fiam, Detre is, ő pedig fogorvosnak készül – mondta végül Kovács Attila, aki egyébként tagja a fővárosban a Kvízjátékosok klubjának. Két kecskeméti barátja is van, Kémeri György és Hallók Ákos, akik mindketten kiváló kvízjátékosok, szintén hatalmas tudással. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában