Évforduló

2022.11.25. 11:05

Felavatták Petőfi Sándor szobrát Pálmonostorán – galériával

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója tiszteletére avatták fel a költő szobrát Pálmonostorán csütörtökön. Lantos Györgyi és Máté István szobrászművészek alkotását Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a parlament alelnöke ajándékozta a településnek. A bronz mellszobor a templom melletti parkban kapott helyet.

Vajda Piroska

Csütörtökön leplezték le Petőfi Sándor szobrát.

Fotó: Vajda Piroska

A szoboravató ünnepség vendégeit Cseszkó László polgármester köszöntötte. Ünnepi beszédében Petőfi Sándort méltatta. Úgy fogalmazott, mindenkinek egy kicsit mást jelent Petőfi Sándor. Műveiben látjuk szinte a teljes életútját. Megosztja velünk érzéseit, és ezt olyan közvetlenül teszi, hogy azt érzzük jól ismerjük, közülünk való. 

A polgármester köszönetet mondott Lezsák Sándor országgyűlési képviselőnek, a parlament alelnökének, aki a szobrot ajándékozta a településnek. És köszönetet mondott Lantos Györgyi és Máté István szobrászművészeknek az alkotásért. Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy Máté István nem élhette meg a szobor felavatását. A művész ugyanis a napokban váratlanul elhunyt.

Lezsák Sándor a szoboravató ünnepi szónoka is elsőként Máté Istvánra emlékezett. Az alkotópárost ikercsillagoknak nevezte. Mégpedig azért, mert Györgyi és István 14 éves korukban ismerkedtek meg és közel ötven évig éltek együtt hűségben. Ez a hűség a művészetükben is ott volt. 

Ragaszkodtak a magyar hagyományokhoz, a múltunkhoz, történelmünkhöz, az életünkhöz, a jelenvalósághoz – páratlan életpálya az övék

– hangsúlyozta a honatya. Majd hozzátette, bízik abban, hogy Lantos Györgyivel folytatni tudják az eltervezett Petőfi szoboravató programjukat, melynek az a célja, hogy a választókerületben minden településen legyen Petőfi-szobor az évfordulós emlékezet végére. A programnak a pálmonostori volt az első állomása.

Lezsák Sándor ünnepi beszédében hangsúlyozta, most Pálmonostorán olyan embernek állítanak emléket, aki a magyar költészet koronázatlan királya. Az elsők között is az első Petőfi Sándor. Mint mondta, lehet hasonlítgatni másokhoz, de Petőfi ebben az összehasonlításban talán azért válik ki, mert alig 26 évesen halt meg és akkora már megírta az életművét. Hozzátette, a magyar irodalomban azért került megítélése az első helyre, mert közemberek nyelvén tudott úgy megszólalni, hogy rögtön magukénak is érezték verseit, elbeszéléseit. Lezsák Sándor arról is beszélt, hogy a költő hatalmas tempóban élt. A János vitézt például hat nap alatt írta meg. De kitűnően sportolt, nagyszerűen evezett, úszott és vívott is. A honatya végezetül azzal zárta beszédét, hogy minden magyar faluban lehetne Petőfinek bölcsője is meg koporsója is, mert Petőfi mindenkié.

A szoboravató ünnepséget a Pálmonostori Gárdonyi Géza Általános Iskola diákjainak műsora tette még emlékezetesebbé.

A pálmonostori gyerekek ismerik és szeretik Petőfit

A rajzpályázat nyertesei jutalommal tértek haza.
Fotós: Vajda Piroska

A szoboravató ünnepség keretében hirdették ki a helyi általános iskolások számára meghirdetett Az én alföldem című rajzpályázat, illetve a felső tagozatosoknak meghirdetett Petőfi Sándor műveltségi vetélkedő eredményét is.

A rajzpályázatot 1. és 2. osztályos korcsoportban Nagy Dominik nyerte, 2. helyen végzett Görög Martin és 3. lett Kátai Vanessza. A 3. és 4. osztályosok között az első helyen végzett Orosz Péter,  2. helyezett lett Hideg Regina, 3. lett Görög János. 5. és 8. osztályos korcsoportban első lett Tóth Eszter, 2. helyen végzett Kálvin Kevin, 3. helyezett lett Lajos Milán.

A műveltségi vetélkedőt Cseszkó Kata nyerte, második lett Boldog Szimonetta, holtversenyben harmadik lett Rigó Fruzsina, Vígh Vivien és Tóth Eszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában