Kiállítás

2022.11.21. 17:15

A textil újrafelhasználásáról szól a hét a kecskeméti hivatalban – galériával

A kecskeméti Polgármesteri Hivatal is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Hét nemzetközi pályázathoz. A hivatal dolgozói és külső közreműködők patchwork kiállítást rendeztek az újrahasznosítás jegyében, gardróbcsere programot szerveztek és kézműves foglalkozáson vesznek részt. A textil alapanyagból készült alkotásokból hétfőn nyílt tárlat a hivatalban. A szemléletformáló kampány magyarországi koordinátora idén a Technológiai és Ipari Minisztérium, közreműködő szervezetként pedig az ÉMI Nonprofit Kft. vesz részt.

Horváth Péter

Gaál József alpolgármester és Temesvári Péter jegyző

Fotó: Bús Csaba

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét célja, hogy felhívja a figyelmet az idei évben a textil – mint hulladékfajta – tudatos hulladékgazdálkodására, a ruhák hulladékká válásának megelőzésére, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

A Polgármesteri Hivatal célul tűzte ki, hogy a kollégáit aktívan vonja be a szemléletformáló akcióba. A programhéten a tudatos hulladékgazdálkodási ismeretek átadásán túl az újrahasznosítás lehetőségeit és örömeit is igyekszik átadni a kollégái részére a közösségi programban.

Ennek keretében a héten a hivatal dolgozói több programban is részt vesznek.

Gondold újra! címet viseli a hétfőn, az újrahasznosítás jegyében megnyílt patchwork kiállítás. A Városháza első emeletén különböző technikával készült képzőművészeti alkotásokat tekinthetnek meg az érdeklődők a héten. A szemléletformálás egyik fontos eleme a példamutatás. Ennek szellemében több hivatali dolgozó munkája is szerepel a kiállított tárgyak között.

Mások mellett helyet kapott egy a városháza mását megjelenítő fali textilkép is, amely városháza felújítását megelőző homlokzatot örökíti meg. A falikép civil összefogással készült el – jelentős 2x1 méteres – méretben. Megalkotásához a Kecskeméti Napraforgó Foltvarró Egyesület tagjai és az SOS Gyermekfalu lakói is hozzájárultak segítségükkel. 

Az aprólékos technikával készült falikép, méltán emlékezik meg a városháza oly sokáig jellegzetes színéről, homlokzati elemeiről.

A megnyitón dr. Temesvári Péter jegyző és Gaál József alpolgármester mondott köszöntőt. Temesvári Péter köszönetet mondott kollégáinak a programhét megszervezéséért. Gaál József a textilhulladék csökkentésének fontosságát, az újrafelhasználás és -feldolgozás fontosságát hangsúlyozta.

Más programokon is részt vesznek a hivatal munkatársai a héten.

A Ruházd át! című Gardróbcsere program hivatott a már feleslegessé vált, de kiváló állapotban lévő, megunt ruhaneműk tovább adományozására. Az anonim adományozás keretében – erre a célra kijelölt hivatali helyiségben – a hivatal munkatársai közül bárki elhelyezhet vagy elvihet az összegyűjtött ruhákból, textíliákból. A program jelmondata a Neked felesleg, de Neki lehet, hogy kincs! lett, felhívva a figyelmet az újrahasználat lehetőségére.

– Figyelemmel, hogy a Hivatal kollégái többségében családos édesanyák, lehetőséget biztosítunk arra is, hogy ne csak felnőtt, de gyermekruhák is részesei lehessenek a csereprogramnak. Természetesen arra is felkészültünk, ha maradnak gazdátlanul maradt textíliák a fogason a program végeztével, így a megmaradt ruhákat – állapotukat mérlegelve – karitatív szervezeteknek adjuk át, míg a megmaradt lakástextileket – például takarót, lepedőt, plédet – állatmenhelyek részére ajánljuk fel – mondta a Temesvári Péter jegyző.

Csütörtökön és pénteken a (T)Öltsd meg szeretettel! című kézműves foglalkozáson vehetnek részt az érdeklődő kollégák, amelyen a közelgő szeretetünnephez kapcsolódva patchwork oktatók segítségével karácsonyi díszek és ajándéktárgyak készíthetők. A foglalkozás remek alkalmat ad arra, hogy hangolódva a közelgő szeretet ünnepére az újrahasznosítás örömét is átadja. A foglalkozások alkalmával valóban újrahasznosítás zajlik, hiszen helyi cégek által felhasznált anyagok maradékait, valamint szabászati hulladékát alakíthatják át a hivatal kollégái.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában