Galériával

2022.11.08. 17:00

A koraszülöttek fejlődését segítik az adománnyal Kecskeméten

Egy fénytakaró géppel és nagyszámú babafészekcsomaggal gazdagodott a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház az Alapítvány az Alapítványokért Plüss Kommandó Koraszülött Hadműveletének köszönhetően, ami valójában egy jótékonysági gyűjtés. A rendkívül hasznos gépet és a koraszülöttek idegrendszeri fejlődését segítő babafészekcsomagokat kedden sajtótájékoztató keretében adták át a kórházban.

Horváth Péter

Dr. Kelemen Edit, az újszülöttrészleg vezetője, Nyilka Ildikó, a felajánló alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Horváth Zsolt orvosigazgató és dr. Tálosi Gyula, a Csecsemő- és Gyermekosztály vezetője.

Fotó: Bús Csaba

A fénytakaró árát teljes egészében a L'Oréal Magyarország fodrászainak, Hajas Lászlónak és Zsidró Tamásnak is köszönheti az intézmény, akik szeptemberben egy óriási jótékonysági hajvágás keretében gyűjtöttek össze több mint 2,3 millió forintot. A fodrászok egy egész napon át szépítették a vendégek frizuráját, akik cserébe fejenként 15 ezer forinttal járultak hozzá a gyűjtéshez. A fénytakaró, avagy kékfényterápiás eszköz a babáknál fellépő sárgaság megszüntetésében segít. Az átnyújtott adományok összértéke közel 4,5 millió forint.

A most átadott babafészekadományhoz szükséges anyagi forrás pedig szinte kizárólag egyéni felajánlásokból gyűlt össze, az alapítvány Facebook-oldalán indított adománygyűjtéssel. 

Ezek a babafészekcsomagok, amiket az alapítvány maga fejlesztett, orvosilag igazoltan segítik a babák fizikai és idegrendszeri fejlődését. A babafészkeket négy méretben készítették, a 300 és 500 gramm alatti babákra is gondoltak, emellett állíthatóak és szétszedhetőek, így megtámasztják a babát és segítik a fizikai fejlődést – lényegében olyan érzés a babának, mintha még az anyaméhben lenne. 

A fejlesztéshez a Semmelweis Egyetem nyújtott szakmai tanácsokat. A sárgaság oka az idegrendszerre káros hatást gyakorló bilirubin felszaporodása a vérben, amit a máj nem képes kiüríteni, de a kék fény hatására távozik a szervezetből.

Nyilka Ildikó, a felajánló alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte a jelenlévőket és beszélt a felajánlás részleteiről. Az elnök hangsúlyozta, hogy sok előkészítés előzte meg a tervezést és az adománygyűjtést egyaránt. 

Mint fogalmazott, céljuk a koraszülött gyermekeket segíteni a babafészekcsomagokkal, hosszú távon pedig, hogy a magyar kórházak koraszülött osztályainak fénytakarókat adományozzanak. 

Boldog Róbert, az alapítvány munkatársa mutatta be a speciális fekvőhelyet, elmondva, hogy négy méretben hoztak belőle a kórháznak.

Az eszközöket dr. Horváth Zsolt orvosigazgató, dr. Tálosi Gyula, a Csecsemő- és Gyermekosztály vezetője és dr. Kelemen Edit, az újszülöttrészleg vezetője vette át.

Kelemen Edit köszönetet mondott az adományért. Elmondta, hogy nagy szükség van az eszközökre, mert átlagosan minden tizedik gyermek koraszülöttként érkezik: Kecskeméten a mintegy háromezres születésszám mellett 400–500 gyereket lát el a koraszülöttrészleg, és felük légzéstámogatást is igényel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában