Környezetvédelem

2022.10.13. 14:59

Vizsgálják az elektromos buszok későbbi beszerzésének lehetőségét Kecskeméten

Két évvel később 2023 helyett 2025-ben cserélik le a helyi buszokat, erről határozott a közgyűlés csütörtöki ülésén dr. Homoki Tamás alpolgármester előterjesztése értelmében.

Horváth Péter

Képünk 2021-ben készült, amikor néhány hétig ingyenesen utazhattunk elektromos busszal Kecskeméten.

Fotó: Bús Csaba/arhív-felvétel

A közgyűlés 2019-ben döntött arról, hogy a Kecskeméti Közlekedési Központ szerződést kössön az Inter-Tan-Ker Zrt.-vel a helyi menetrend szerinti személyszállítási közszolgáltatásról. A szerződésben foglaltak szerint az önkormányzat tulajdonában álló 25 darab Mercedes hibrid busz autóbusz állomány cseréjét 2023 január 1-től el kell indítani azért, hogy a flotta átlagéletkora 2029 január 1-én se érje el a 7,6 évet. Az előterjesztésben szerepel, hogy az üzemeltetési tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a szerződéskötéskor birtokukban lévő üzemeltetési adatokkal szemben a szolgáltató szakszerű karbantartásának köszönhetően a busz állomány 2013-as beszerzéstől számított 12 évig, azaz 2025-ig kockázatmentesen üzemeltethető. Ez nem indokolja a korábbi, 2023-as cserét. A társaság beszerzési ütemtervet készít, és a döntést 2025 január 1 után hozzák meg az autóbusz hajtáslánc technológia részletes tanulmányozása után. Így is tartható lesz a szerződésben vállat átlagéletkor.

Az alpolgármester által ismertetett előterjesztésben szerepel, hogy a csere elhalasztásával egyidejűleg vizsgálni kell az alternatív meghajtású buszok beszerzésének lehetőségét a hibrid flotta kiváltására, ami környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vesz, ennek részeként felvetődhet az elektromos meghajtású buszok beszerzésének és üzemeltetési lehetőségeinek vizsgálata. Az új buszflotta kialakításánál az is fontos szempont, hogy a jelenleginél kevésbé terhelje a környezetet. Az előterjesztő hangsúlyozza, hogy a körülmények vizsgálatának egyik fontos eleme a működtetéshez szükséges energia előállítása azért, hogy az üzemeltető minél jobban függetlenedjen az áramkereskedői piactól. 

Ennek érdekében vizsgálnák a busztelephely épületeinek tetejét, hogy alkalmas-e megújuló energiát nyújtó napelem telepítésére (ami a Kecskeméti Energiaközösség részére termelne energiát), és milyen költséggel járna az önkormányzatnak. Ezek érdekében módosítják a meglévő szerződéseket.

Vancsura István képviselő megfontolásra ajánlotta, hogy a kisebb kihasználtságú vonalakra fontolják meg a kisebb kapacitású buszok beszerzését és a Mercedes buszok ezekkel való kiváltását. Homoki Tamás erre reagálva elmondta, hogy legfeljebb napközben látható kevésbé kihasznált busz, hozzátéve, hogy a csuklós buszok bizonyos hányada helyett valóban megfontolandó kisebb buszok beszerzése, azonban ennek eldöntése szakmai kérdés.

A határozat-tervezetet egyhangúlag elfogadta a közgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában