Közgyűlés

2022.10.13. 19:55

Intézkedési terv: több intézmény is bezár időlegesen Kecskeméten

Az energiaválsággal kapcsolatos intézkedéseket hozott a kecskeméti önkormányzat az irányítása alatt álló ágazatokban.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

A kecskeméti önkormányzati intézményeknél, gazdasági társaságoknál, valamint egyéb szervezeteknél nem kerül sor létszámleépítésre az energiaválság miatt, mint ahogyan az a dolgozói béreket sem veszélyezteti. Emellett nagyon fontos, hogy a kialakult helyzetben is biztosítsák a szolgáltatásokat, esetenként akár más helyszíneken.

A fenti prioritások figyelembevételével egyeztetéseket folytattak a köznevelési, kulturális, szociális, valamint a sport ágazatba tartozó intézmények, gazdasági társaságok és egyéb szervezetek vezetőivel az energetikai kiadásaik csökkentésére vonatkozóan.

Az egyeztetések nyomán az alábbi intézkedések születtek.

Köznevelési ágazat döntései a Corvina Óvodát, a Ferenczy Ida Óvodát és a Kálmán Lajos Óvodát érintik. 

Az óvodai csoportszobák hőmérséklete az előírt 22 °C-nál nem lehet magasabb, ugyanakkor nem lehet alacsonyabb 20 °C-nál. Ahol lehet, ott ezt központilag beállítják, a többi feladat-ellátási helyen helyben szabályozzák. Az óvodákban történő mosás csökkentésével víz, villamos energia és tisztítószer megtakarítást érnek el. A téli időszakban a csoportszobák szellőztetését óránként 5 percben határozzák meg, a fennmaradó időszakban az összes nyílászárót zárva tartják. A téli iskolai szünet idejére azok a szülők, akiknek iskoláskorú gyermekük is van, jellemzően nem kérik az óvodai ellátást. A gyermeklétszám előzetes felmérése után a 2022. december 22. és 2023. január 8. közötti időszakban csak néhány, erre a célra kijelölt, nem távhővel fűtött feladat-ellátási helyen biztosítanak ügyeletet.

A kulturális ágazatban számos intézmény érintett 

A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban a hőmérséklet maximum 20 °C lehet. Lezárják az épület 2-3. szintjét (kivétel a klímával fűthető Helyismereti gyűjteményt és a Digitális oktató labort). A lezárt területeken a hőmérséklet az állományvédelmem miatt 16 °C lesz. Az olvasók a földszintet és az első emeletet látogathatják, a kollégákat is ezeken a szinteken, illetve a klímával fűthető terekben helyezik el. November 1-től a nyitva tartás a következőképp módosul: hétfőtől szerdáig az épület teljes egészében zárva, a könyvtári dokumentumok ablak-kölcsönzés keretében kölcsönözhetők (a kölcsönzésben nem érintett kollégák home office-ban dolgoznak).
Csütörtöktől szombatig 9-18 óráig tart nyitva, ez heti 27 óra. 2022. október 10-től a Hetényegyházi Fiókkönyvtár zárva tart.

A Ciróka Bábszínház árammegtakarítást ér el azzal, hogy felülvizsgálják, hogy mely fényforrásokat lehet kiiktatni; a vizesblokkokba mozgásérzékelő lámpákat szerelnek fel; a próbák során csak munkafényt használnak. A fűtés költségeinek csökkentése érdekében a klímaberendezések fűtő funkcióját kombinálják a gázfűtéssel. Felülvizsgálják a szakmai kiadásokat, ahol lehetőség van rá, újrahasznosítanak (bábok, kellékek). Az évadtervben tervezett bemutatók közül egy előadás színpadra állítását elhagyják, a többi bemutató előállítási költségeit csökkentik. Az intézmény 2022. december 21. és 2023. január 21. között zárva tart.

A Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft. életét is befolyásolja a döntés. A Hírös Agóra Ifjúsági Otthon és az Otthon Mozi, a Hetényegyházi Közösségi Ház, valamint a Kék Elefánt Közösségi Tér és Ifjúsági Iroda (Batthyány utca 33.) 2022. október 15-től bezár. A dolgozók a Kulturális Központba költöznek át.

A Hírös Agóra Kulturális Központ vasárnaponként zárva tart, majd 2022. december 21. és 2023. január 27. között teljesen bezár. Az irodáknak helyet adó épületrész fűtését a rendszer szakaszolásával oldják meg. Az épületben maximum 20 °C-os hőmérsékletet tartanak.
A programokat racionalizálják, összehangolják és megvalósításukban együttműködnek a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárral és a Ciróka Bábszínházzal. A Parádfürdői Ifjúsági Táborban három házat teljesen lezárnak, a többi épület esetében temperáló fűtést biztosítanak.

A Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft. A Kápolna utca 11. szám alatti Galéria épületet bezárják. A gazdasági részleg dolgozói átköltöznek a Hírös Agóra Kulturális Központ épületébe. A Forrás folyóirat szerkesztőségének munkatársai 2022. december 31-ig home office-ban, 2023. január 1-jétől – a csütörtöki döntés függvényében – a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár keretein belül, de szintén home office-ban dolgoznak tovább. 2022. november 1. és 2023. február 1. között a Nemzetközi Kerámia Stúdió épületei közül csak egy, az irodáknak helyet adó épületrészt fűtenek, ahol 18 °C-os hőmérséklet biztosítanak. A Népi Iparművészeti Gyűjtemény kiállítótereiben a műtárgyvédelmi előírások szerinti minimális hőmérsékletet biztosítják, az irodákban 18 °C-os hőmérsékletet tartanak. A gyűjtemény 2022. december 19-től 2023. január 31-ig zárva tart, januártól – a csütörtöki döntés függvényében – már, mint a Kecskeméti Katona József Múzeum telephelye.

A Kecskeméti Katona József Múzeum központi épületében (Bethlen körút 1.) a dolgozókat kevesebb irodába költöztetik össze, így csökken a fűtött irodák száma. Szigetelik az épület nyílászáróit, a régi fényforrásokat energiatakarékos LED világításra cserélik. Az épület villamos hálózatának felújítása folyamatban van, amennyiben elkészül, a szabályozhatatlan gázkonvektorokat elektromos fűtőpanelekkel váltják ki.

A Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely épületében központi fűtés van, amin elvégzik a hőmérséklet szabályozását. Amennyiben lehetőség lesz rá, lecserélik a két régi gázkazánt.

Október 17-től a kiállítások csak csütörtöktől szombatig lesznek látogathatóak. Vasárnaptól szerdáig csak temperáló fűtést alkalmaznak az épületben, a dolgozókat pedig egy helyiségbe költöztetik, ahol elektromos fűtéssel egészítik ki a gázfűtést. Az épület 2022. december 22. és 2023. január 31. között zárva tart.

A Magyar Naiv Művészek Gyűjteménye, valamint az Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjtemény épületeit októbertől márciusig bezárják, csak bejelentkezéssel lesznek látogathatók. Ezen időszakban csak temperáló fűtést alkalmaznak a műtárgyak állományvédelme és az épület állagmegóvása érdekében.

A Cifrapalota Kiállítóhely épületében a központi fűtést biztosító négy gázkazán működését optimalizálják a takarékos működés érdekében. Az épületben az állományvédelmi előírások szerinti minimális hőmérsékletet biztosítják. A nem energiatakarékos fényforrásokat LED lámpákra cserélik. Október 17-től az épület csak csütörtöktől vasárnapig lesz nyitva. Vasárnaptól szerdáig az épületben temperáló fűtést alkalmaznak, a dolgozókat pedig két helyiségbe költöztetik, aminek a fűtését légkondicionálóval egészítik ki. A kiállítóhely 2022. december 22. és 2023. január 31. között zárva tart.

Műtárgyraktárak raktárhelyiségeiben – ahol szükséges – csak temperáló fűtést biztosítanak a műtárgyak védelme érdekében. A világítást energiatakarékosra cserélik, valamint ahol lehetséges szigetelik a nyílászárókat.

A gépjárművek útvonalait optimalizálják a régészeti helyszínek elérésének és a műtárgyszállítások összehangolásával.

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház villamos energia megtakarítást ér el a következő módokon: a próbák alatt kikapcsolják a nézőtéri világítást; a színpadi reflektorokat csak minimálisan használják; a takarítást minimális áram biztosítása mellett végzik el; a Színészház lépcsőházában mozgásérzékelő lámpák kerülnek felszerelésre. A radiátorok hőfokát egyenként állítják be. Az új bemutatók díszlet- és jelmeztervezése, valamint kivitelezése során újrahasznosítják a korábbi előadások díszletelemeit, jelmezeit, így jelentős megtakarítás érhető el.

A 2022/2023-as évadtervből három nagyobb költségvetésű bemutatót (Gianni Schicchi, Tartuffe, Tizenkét dühös ember) átütemeznek a 2023/2024-es évadra. 2023. január hónapban a színház valamennyi játszóhelye zárva tart. A színházban minden bérletes előadást megtartanak, az évad június közepéig tart.

A Kecskeméti Planetárium Művelődési Házban csak abban az esetben kapcsolják be a fűtést, ha az átlaghőmérséklet két egymást követő napon 12 °C alá esik. Az intézmény helyiségeit maximum 18 °C-ra fűtik fel.

A Bozsó Gyűjtemény épületében 18 °C-ra állítják be a hőmérsékletet. Október 17-től a nyitvatartási napok számát hatról négyre csökkentik. 2022. december 19-től 2023. február 1-ig a gyűjtemény zárva tart, csak bejelentkezéssel lesz látogatható. A téli szünet megkezdésével a kiállítóterekben, a raktárban, valamint a könyvtárban a műtárgyvédelmi előírásoknak megfelelő legalacsonyabb hőmérsékletet tartják. 

A 2022-re, valamint a 2023 elejére tervezett kiállításaikat átütemezik, az elsőt várhatóan 2023 márciusában nyitják meg.

A Leskowsky Hangszergyűjtemény kiállítótereinek fűtése a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Kelemen László Kamaraszínházának fűtőrendszerén keresztül történik. A gyűjteménybe érkező fűtéscsövek áteresztőképességét a lehető legkisebb értékre állították.
2022. december 1. és 2023. február 1. között a gyűjtemény csak bejelentkezéssel lesz látogatható. Ebben az időszakban a műtárgyvédelmi előírásoknak megfelelő hőmérsékleti sáv minimális értékét tartják. 2022. december 23-tól 2023. január 9-ig a gyűjtemény zárva tart.

A szociális ágazat intézményeiben is spórolnak

A Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága és Őszirózsa Időskorúak Gondozóháza Bölcsődék és Csodabogár Nappali Intézmény:

A bölcsődékben 22 és 24 °C közötti hőmérsékletet kell biztosítani, valamint 2022. december 22. és 2023. január 7. között igényfelmérés alapján ügyeletes bölcsődékben lesznek elhelyezve a gyermekek.
A Csodabogár Nappali Intézményben a távhős fűtést a klímaberendezések fűtő funkciójával váltják ki.

Energiamegtakarításra irányuló lépések: az új építésű épületekben a szabályozó termosztátok időprogram szerint kerülnek működtetésre, csak a tényleges bent tartózkodás időszakára kerül felfűtésre az épület. A fűtéskorszerűsített épületekben a gázkazánok időjárásfüggő vezérléssel vannak ellátva, régebbi kazánok esetében az előremenő fűtővizet manuálisan csökkentik. A távfűtésről üzemelő épületek hőközpontból vagy hőfogadóból érkező fűtővíz csökkentésével lehet elérni megtakarítást. A régi épületek nyílászárók szigetelésének felülvizsgálata, a hőtermelők hatásfokának vizsgálata, valamint a hőleadók szabályozhatóságának kiépítése szükséges. A világítótesteket folyamatosan modernizálják, LED fényforrásokra cserélik.

Vizsgálat a távhős fűtés kiváltásával kapcsolatban: az alapkoncepció a távhő részben, vagy teljes egészében hőszivattyús rendszerrel történő kiváltása.

Az igazgatási épület (Piaristák tere 7.) nem szigetelt, a homlokzati nyílászárók cseréje korábban megtörtént. A hőleadók jellemzően magasfali fan-coil berendezések, amelyek alacsonyabb hőmérsékletű fűtővízzel üzemelnek, így levegő víz rendszerű hőszivattyús rendszer jó eséllyel illeszthető ide hőtermelőként. Az elektromos hálózat terhelhetőségének vizsgálata folyamatban van, de mivel olyan nagyteljesítményű folyadékhűtők vannak a tetőn, amelyek télen nincsenek használatban, így jó eséllyel marad szabad kapacitás a hőszivattyúk ellátására is.

A Margaréta Otthon a legnagyobb fogyasztással rendelkező távfűtéses épület, amely mára energetikai felújításon esett át, valamint a villamos hálózatának korszerűsítése is folyamatban van. A hőleadók radiátorok, amelyek egy része lecserélésre került. Levegő-víz rendszerű hőszivattyú lehet alternatíva a távhő felhasználás csökkentésére, illetve kiváltására.

Az Aranyhaj Bölcsőde (Lánchíd utca 14.) épülete idén esett át energetikai felújításon. A fűtési rendszer hasonlatos a Margaréta Otthonéhoz, radiátorok a hőleadók. Itt is a cél a beszerezhető, minél magasabb hőmérsékletű fűtővizet előállítani képes levegő-víz rendszerű hőszivattyús rendszer illesztése a meglévő hálózathoz.

A Család és Gyermekjóléti Központ és az Idősgondozó Szolgálat által használt gépkocsik útvonalait a jelenleginél optimálisabban tervezik meg.

Sport ágazat

A Hírös Sport Szabadidő Létesítményeket Működtető és Szolgáltató Nonprofit Kft.:

A Kecskeméti Fürdő üzemeltetésének fix költségei a költségvetés mintegy 45 százalékát, míg a változó költségelemek 55 százalékát teszik ki. A fürdő átmeneti bezárásával a bevételek teljes elmaradása mellett csak a változó költségek takaríthatóak meg, így ez esetben mintegy 15 százalékos megtakarítás realizálható. Ez a takarításra vonatkozó alvállalkozói szolgáltatás elhagyásával további 8 százalékát  növelhető, így összességében 23 százalékosmegtakarítás érhető el a fürdő zárva tartásával.

A fürdőben lévő gyógyászati részleg szolgáltatásainak biztosításához létszükséglet a termálmedence működtetése, melyhez kapcsolódóan a teljes létesítmény energiafelhasználásának nagy része felmerül. A fürdő zárása esetén a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott gyógyászati szolgáltatásokat nem tudná igénybe venni a lakosság. További fontos tényező, hogy a létesítményt napi rendszerességgel 400-500 igazolt sportoló (úszás, vízilabda, uszonyos és búvárúszó), jellemzően gyerek használja, valamint zárva tartás esetén az Úszó Nemzet Programban résztvevő gyermekek sem tudnák a létesítményt használni. 2022. január 31. és június 15. között 12 óvoda, 7 általános iskola, több mint 900 gyermek, összesen 54 csoport vett részt az Úszó Nemzet Programban. A csoportok hetente egyszer, ebben az időszakban összesen 18-20 órán vettek részt.

Tekintettel a fentiekre, a használók nagyságrendjére, a lehetséges megtakarítás viszonylag elhanyagolható összegére, nem javasolják a létesítmény átmeneti bezárását a téli időszakra.

A fürdőben bevezetésre kerülő energia-megtakarítási intézkedések a világítás korlátozása és optimalizálása, a klímaberendezések, fekete sugárzók, elektromos fűtőtestek, hősugárzók kiegészítő fűtési használata. A medence vízhőmérsékletének alsó értéken tartása, valamint a termálvizes medence fűtésének korlátozása a nappali időszakra. A szaunák működtetésének optimalizálása – napi 12 óra helyett csak napi 8 órában.

A Messzi István Sportcsarnok, Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia, Széktói Stadion, Atlétikai Centrum, Bóbis Gyula Edzőcsarnok:

A jellemzően sportolók által használt létesítmények esetében, a magas szintű kihasználtság miatt nem javasolják azok üzemeltetésének átmeneti felfüggesztését. A létesítményekben energia-megtakarítási intézkedéseket vezetnek be. Létesítményhasználati időszak optimalizálása és a hétvégi létesítményhasználat felfüggesztése – ahol van rá lehetőség.

Melegvíz korlátozása, vízfelhasználás csökkentése. Világítás korlátozása és optimalizálása. A létesítményekben mozgásérzékelős rendszerek kiépítése a közlekedőkben, lépcsőházakban, mosdókban.

A helyiségek léghőmérsékletének meghatározása a fűtési időszakban a következők szerint: a pályák, csarnokok, valamint egyéb nem huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségek léghőmérséklete maximum 17-18 °C; irodák, öltözők, valamint egyéb huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségek maximális hőmérséklete 20 °C. Klímaberendezések, fekete sugárzók, elektromos fűtőtestek, hősugárzók kiegészítő fűtési használata. A szellőztetések, valamint a nyílászárók zárva tartásának folyamatos ellenőrzése. A légkezelő rendszerek korlátozása, kapacitásának felére csökkentése.

Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala:

A hivatal tekintetében az alábbi energetikai kiadások csökkentésére irányuló intézkedéseket teszik: a Kossuth tér 1. szám és a Szabadság tér 2. szám alatti telephelyek tekintetében a távhővel kapcsolatos költségek 30 százalékkal csökkentik, valamint a fűtést a légkondicionáló berendezések fűtő funkciójával egészítik ki. A Darányi Ignác utca 15. szám alatti telephely (Hetényegyházi kirendeltség) 2022. október 17. napjától ideiglenesen bezárásra kerül, az ügyfélfogadás szünetel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában