Galériával

2022.10.02. 15:20

Több helyszínes megemlékezéssel tisztelegtek a 25 éve megszűnt kalocsai rakétaezred előtt

Hatvanéves lenne, de negyedszázada hivatalosan is felszámolták a jogelődjével együtt 35 évig fennállt alakulatot. Az évfordulók alkalmából megemlékezésre hívott össze honvédségi szervezeteket, bajtársi szövetségeket és helyi rendészeti szakos középiskolásokat a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre (KLKHK).

Gábor János

Megemlékezők, bajtársak, pártoló tagok és egykor itt szolgált katonák, a Csilás parki Kalocsa Katonaváros emlékműnél

Fotó: Gábor János

A Magyar Honvédség 15. Kalocsa Légvédelmi Rakéta- és a jogelőd Légvédelmi Tüzérezred magalakulásának 60., valamint a felszámolás 25. évfordulója alkalmából szervezett több helyszínes megemlékezést a KLKHK pénteken. A több mint száz pártoló személy, egykori dolgozó és itt szolgált katona, valamint a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium rendészeti tagozatos osztálya a Negyvennyolcasok terén gyülekezett, majd megtekintette az alkalomra összeállított kiállítást a városi színházban. 

A megemlékező állománygyűlést követően a Csilás parkba vonultak, hogy megkoszorúzzák a Hagyományőrző Kör állította Kalocsa Katonaváros emlékművet, illetve meglátogassák a két ezred egykori otthonát, a Foktői úti laktanyát. Bár a szigorúan őrzött létesítménybe nem kértek belépési engedélyt, a még mindig álló őrbódé és vaskapuzat előtt felidézték az ott töltött évtizedeket.

– A laktanyában 19 évig légvédelmi tüzérezred, majd 16 évig légvédelmi rakétaezred működött. Ez idő alatt összesen 716 munkaviszonnyal rendelkező személy, köztük 64 civil szolgált itt, valamint 12 ezer sorkatona – foglalta össze kérdésünkre dr. Kovács György nyugalmazott ezredes. A KLKHK vezetője elárulta: bár őt magát szintén régi szálak fűzik a helyszínhez (1981-től az 1997-es felszámolásig Kalocsán szolgált), olyan megemlékező is akadt, aki jelen volt a tüzérség 1962-es alapításánál.

Az itt szolgált katonák egyébként elnyerték az Élenjáró Ezred címet, és három különböző csapatzászlót is birtokoltak 

– a KLHK ezeket mind a mai napig őrzi és a megemlékezéseken fel is állítja – mutatott rá.

Kovács György megemlítette: az összesen 35 évig működött tüzér-, majd rakétaezred az utolsók egyike volt az országban, amelyik már a néphadsereg alatt is szolgált, de majdnem a millenniumig folytathatta a munkát, hiszen például a Miskei úti laktanyában lévő harckocsiezredet is jóval hamarabb, 1987-ben megszüntették. Hozzátette: ettől függetlenül van egy „testvérük”, vagy ha tetszik jogutódjuk, a Győri Légvédelmi Rakétaezred, akiktől rendszeresen kapnak személyes támogatást a rendezvényeiken. Az alakulattól egy szakasz – a rájuk jellemző piros sapkában – ezúttal is megjelent, hogy tisztelegjen a kalocsai ezredek emlékére emelt szoborcsoportnál, a Csilás parki emlékműnél.

A megalakulás 60. és a felszámolás 25. évfordulója alkalmából koszorút helyezett el az önkormányzat képviseletében dr. Filvig Géza polgármester, a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredet vezető Matyi Tibor alezredes, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége részéről Gárdonyi Sándor őrnagy, illetve dr. Varga József nyugállományú ezredes és Benke Tamás nyugállományú alezredes, valamint a szervező KLHK tagjai, Veréb István nyugállományú alezredes és Tóth Albert Tibor nyugállományú százados.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában