Galériával

2022.10.13. 16:30

Szén-monoxid- és füstérzékelőket adták át Kecskeméten

A hideg időjárás kedvez a lakástüzek kialakulásának, és fokozott veszélyt jelent a szén-monoxid. Ennek jegyében adott át a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megyei Tűzmegelőzési Bizottsága sajtónyilvános keretek között 12 szén-monoxid-érzékelőt és négy füstérzékelőt az Együtt a Kecskeméti Családokért Közhasznú Alapítvány, valamint a Mozgássérült Fiatalokért Alapítvány (MOFA) képviselőinek. A rendezvényen Bácskai Andrásné, a MOFA alapítója vette át a készülékeket.

Sebestyén Hajnalka

Bácskai Andrásné, a MOFA alapítója vette át a készülékeket.

Fotó: Bús Csaba

Elsőként Gyapjas János tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese szólt a fűtési időszakra vonatkozó aktuális témákról, a tüzelő-, fűtőberendezések rendeltetésszerű használatáról, a szén-monoxid-mérgezés és a kéménytüzek megelőzéséről. Ehhez kapcsolódóan egy mentési szituációt mutattak be, mely jól érzékeltette, mi az elsődleges feladata a tűzoltóknak, és hogyan avatkoznak be egy olyan kárhelyszínen, ahol szén-monoxid van a légtérben.

Ezt követően Tóth Imre tűzoltó alezredes, tűzoltósági főfelügyelő elmondta: idén szeptember végéig 258 lakás gyulladt ki Bács-Kiskun megyében. 

A lakástüzek következtében 28 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett. Három emberen pedig már nem lehetett segíteni. Leggyakrabban idős emberek válnak ilyen eset áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeztek be. 34 alkalommal a kéményben keletkezett a tűz, de gyakori volt, hogy a konyhában, a hálóban, tárolóban vagy a nappaliban csaptak fel a lángok. A legtöbb lakástűz elektromos problémára, nyílt láng használatára, a fűtés hibáira, főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza. 

Dr. Bukovits Mónika tűzoltó alezredes, hatósági szolgálatvezető a szén-monoxid tudnivalóit ismertette. Szeptember végéig 54 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztották a tűzoltókat Bács-Kiskun megyében, nyolc ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, és egy ember pedig életét vesztette a mérgező gáz miatt.

Magánszemélyek számára ingyenes a kéményseprés, viszont a családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetést követően megy ki a kéményseprő. Ezt a www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu oldalon vagy a 1818-as hívószámon a 9-es és 1-es menüpontot kiválasztva lehet megtenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában