Galériával

2022.10.14. 17:08

Szakmákat mutattak be pályaválasztóknak Kiskőrösön

A nyolcadikos diákokat várták mindenekelőtt Kiskőrösön arra a pályaválasztási tájékoztatóval egybekötött kiállításra, amelyet a Wattay Technikum és Kollégium rendezett pénteken délelőtt.

Barta Zsolt

Sokan érdeklődtek a szakmák iránt.

Fotó: Barta Zsolt

Érdemes-e a szakmát tanulni, vagy inkább a gimnáziumot válassza a gyerek nyolcadik után. Nagyon sok szülő fejében fordul meg ez a gondolat. Előkerül a poros koszos tanműhelyek képe, ahol a három osztályos ipari iskolában a gyakorlatot kellett részben a gyerekeknek elvégezniük. Ma már más a helyzet. Erről szólt egyebek mellett a Wattay Technikum és Kollégium pénteken rendezett pályaválasztási kiállítása Kiskőrösön. A Sárkány utcai tornacsarnokban mutatkozott be az intézmény, ahol hét ágazat 11 hivatását mutatták be a tanárok és a középiskolás diákok. Mellettük Kiskőrös két nagy vállalata az Agroline Kft. és az Eckerle cég is kiállított. A megnyitón Filus Tibor a kiskőrösi képviselőtestület tagja köszöntötte a diákokat. 

Arra hívta fel a figyelmüket, hogy egyre nagyobb szükség van jó szakemberekre. Aki ma kőműves, villanyszerelő vagy akár pincér esetleg szakács lesz, annak biztos az egzisztenciája. Nem csak jól lehet keresni, de mindig lesz elegendő munkája is. Ha kalandvágyó az illető, akkor néhány évre külföldre is mehet, ahol szintén keresik a kétkezi munkásokat. Hangsúlyozta, hogy a város vezetésének kiváló a kapcsolata a Wattay középiskolával, az új sportcsarnok felépítését anyagilag is támogatja Kiskőrös vezetése.

A városatya átadta a szót Papp Gyulának a Kiskunhalasi SZC főigazgatójának, aki reményét fejezte ki, hogy minél többen jelentkeznek majd a Wattay középiskolába. A standokon a tanulható hivatásokkal lehet ismerkedni – mondta. Megjegyezte, hogy az új szakképzési törvénynek köszönhetően a szakmát tanuló diákok nem egy olyan zsákutcába lépnek be, ahonnét nincs továbbtanulási esély. Az új rendszerben technikusi végzettséget lehet szerezni, amely érettségit is ad, illetve a jobb tanulók pedig sikeres felvételit tehetnek az egyetemeken. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az első évben már ösztöndíjat kap a diák, majd amikor a duális képzés keretében egy munkáltatónál szakmai gyakorlaton vesz részt, akkor egy munkavállalási szerződést kötnek.

Ennek keretében pedig bruttó 100 ezer forintnyi fizetést kap a diák. Ennél többet is adhat a munkaadó, ha úgy látja, hogy a tanuló megfelelően tanul, és dolgozik. A végzéskor egy diák akár 300 ezer forint összeget is kaphat a sikeres vizsgák után. Majd arról is szólt, hogy jövő szeptembertől a középiskola felépülő új sportcsarnokában sportolhatnak a Wattay diákjai. (Remélhetőleg ott, a belvárosban rendezik meg jövőre a pályaválasztási kiállítást. –a szerző.)

Hírportálunknak Papp Gyula főigazgató elmondta, hogy a kiskunhalasi oktatási centrum, melynek tagja a kiskőrösi Wattay középiskola is, egy megállapodást kötött a Szegedi Tudomány Egyetem Műszaki Karával. Így a technikusi képzés során olyan egyetemi tananyagot is taníthatnak a felvételire készülőknek, amelyet Szegeden is oktatnak. Ez esetben pedig egy jó középiskolai tanuló jó eséllyel felvételizhet az egyeteme műszaki karára. 

A főigazgató azt is elmondta, hogy a kecskeméti Neumann János Egyetemével is felvették a kapcsolatot a felvételi ügyében. A rendezvényen az általános iskolások megismerkedhettek, az asztalos a kereskedő, az épület – és szerkezetlakatos, a gépi és CNC forgácsoló, a hegesztő, a pincér hivatásokkal. Emellett a technikusi végzettséget nyújtó képzésekbe – így a gépész-, a gépgyártás-, az informatikai rendszer- technikusi – is bepillantást nyertek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában