Kormányzati támogatás

2022.10.21. 17:00

Milliókkal segítik a nehéz helyzetben lévő Bács-Kiskun megyei állatvédő szervezeteket is

Nehéz helyzetbe kerültek az állatmenhelyek is a magas infláció és a többszörösére emelkedett rezsiköltségek miatt. A civil állatvédők szerint a legjobbkor érkezik az ötszázmilliós kormányzati támogatás az állatvédő szervezeteknek, amiből tizenhárom millió forint jut a Bács-Kiskun megyei állatvédő szervezeteknek.

Pozsgai Ákos

Magyar Zsolt és Bíró Brigitta láthatók Dunával, az alapítvány egyik mentett kutyusával

Fotó: Pozsgai Ákos

Kihirdették a civil állatvédő szervezetek támogatására májusban kiírt pályázat eredményét: az 500 millió forint keretösszegű pályázaton 187 nyertes részesül 500 ezer és 10 millió forint közötti összegben. A pályázat részeként nemcsak a társállatokkal foglalkozó állatvédő szervezetek részesülhettek támogatásban, hanem a vadon élő állatokkal és haszonállatokkal foglalkozó civil szervezetek is. Az Agrárminisztérium az elmúlt években több alkalommal nyújtott segítséget a civil állatvédő szervezeteknek, hiszen többször kiírták az állatmenhelyeknek és ebrendészeti telepeknek szóló fejlesztési pályázatot, valamint ivartalanítási támogatásra is pályázhattak a menhellyel rendelkező állatvédők.

Az elszabaduló rezsiköltségek miatt az utóbbi időben egyre többen kénytelenek lemondani a házi kedvenceikről, de nemcsak a családokat sújtja az energiaválság. Az állatmenhelyek fenntartása is egyre nagyobb problémát jelent, miután őket is érinti az infláció, valamint az élelmiszer- és az energiaárak növekedése. Több szervezet működése került veszélybe.

– Alsó hangon számolva a háromszorosával emelkedtek a költségeink, a legnagyobb mértékben az orvosi ellátásra, az állateledelre és az üzemanyagra fordított összeg emelkedett – mondta hírportálunknak Bíró Brigitta, a kiskunhalasi székhelyű Mancs a Kézben Kutyamentő Alapítvány elnöke. aki arról számolt be, hogy eddig is nagyon kevesen támogatták rendszeresen a munkájukat, a megnehezült körülmények miatt ezután még kevesebb támogatóra számítanak.

– Az orvosi szobát és a lábadozót, illetve az újszülött kutyák számára üzemeltetett konténereket villannyal fűtjük, rettegve várjuk az első megemelkedett számlát – fejtette ki az alapítvány vezetője, aki szerint a lehető legjobbkor jött az a négymillió forint, amit az alapítványuk most elnyert a kormány pályázatán.

– Férőhelybővítést tervezünk, hogy minél több kutyát ki tudjunk hozni a gyepmesteri telepekről, ahol a válság kezdete óta a többszörösére emelkedett a befogott ebek száma. Ezért ahol eddig nem volt gyakorlat, most ott is elkezdték az állatok altatását. Folyamatosan számolunk, hogy meddig nyújtózkodhatunk, szeretnénk, hogy a legjobban hasznosuljon ez az összeg – tette hozzá.

Hasonlóan férőhelybővítésben gondolkodnak a Kiskunhalasi Kutyamentő Egyesületnél is, ahol a mentett kutyák mellett szép számmal gondoznak macskákat is. Az egyesület eddig Kiskunhalas külterületén üzemeltetett egy kisebb méretű telephelyet, a közelmúltban azonban sikerült a közeli Harkakötönyben elfogadható áron vásárolniuk egy tanyát, ahol egy állatotthon kialakítását kezdték meg.

– Az elnyert négymillió forint nagyjából a felét fogja fedezni a költségeknek, ami komoly segítséget jelent majd az egyesületünk számára – mondta el hírportálunknak Nemes Lívia egyesületi elnök.

A Kelebiai Kutyamentő Alapítvány félmillió forintot, a kecskeméti székhelyű Mentsvár az Állatokért és Környezetünkért Közhasznú Alapítvány négymillió forintot, míg az Összefogás a Bajai Cicákért Egyesület félmillió forintot nyert az agrártárca pályázatán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában