Bács-Kiskun

2022.10.06. 13:30

Megyei legendákat és mondákat dolgoznak fel a kecskeméti rajzfilmstúdió legújabb meséi

Az Otthon Moziban mutatták be szerdán a Csonkatorony és a Gólyacsősz című két új rajzfilmet, amit a Kecskemétfilm Kft. készített Bács-Kiskun megye értékeiről. A mesék különlegessége, hogy megyei legendákból és mondákból formálódtak. A rövid, háromperces animációk Lugosi István rendezésében készültek.

Varga Katica

Mikulás Ferenc

Fotó: Varga Katica

A mesék a 2021-ben megjelent Meseföld című gyerekeknek szóló mesegyűjtemény két történetének rajzfilmes adaptációi. A könyv írója, Császár Levente a Bács-Kiskun megye településein közszájon forgó legendák, mondák, mesék felhasználásával készítette el a gyűjteményt, melyet a Kecskeméti Katona József Múzeum néprajzi osztályának lektorálásával adták ki. Ahhoz, hogy a mesék, legendák alakot öltsenek és meg is elevenedjenek, grafikus, festőművész, történész és néprajzos szakemberek kezdték formába önteni Bács-Kiskun karaktereit.

A Csonkatorony és a Gólyacsősz című mesék a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Kecskemétfilm együttműködésének köszönhetően jöttek létre. A mesefilmek Szent Imre herceg szerencsétlen halála kapcsán Soltszentimre településhez, illetve az Izsák város címerében szereplő gólyához – közvetve Izsák bég kalandos történetéhez – kapcsolódnak. A középkori, illetve a török hódoltság időszakát tárgyaló történetek feldolgozása – az írói szabadság segítségével – mankót nyújt ahhoz, hogy a magyar történelmet 150 éven át súlytó török rabiga hatásait az utógeneráció megtanulja valósan értelmezni.

A két elbeszélés alapján elkészült rajfilmek a hit, a bizalom, a segítőkészség, az emberbaráti szeretet, illetve a soha meg nem alkuvás erényeit emeli a középpontba, amely Bács-Kiskun megye lakosságán túl az egész magyar társadalom számára is hasznos lehet.

A Pannónia Rajzfilmstúdió első vidéki stúdiója éppen 51 évvel ezelőtt kezdte meg a működését Kecskeméten, Mikulás Ferenc irányításával. 

A neves producer 1971 óta a stúdió vezetője. Olyan sorozatok és mesék kapcsolódnak a nevéhez, mint például a 100 epizódból álló Magyar népmesék sorozat, a Mondák a magyar történelemből, a Vízipók-csodapók, a Mesék Mátyás királyról, a Leo és Fred vagy épp a Toldi. Az általa vezetett stúdióban készült filmek és rendezőik több mint 70 jelentős nemzetközi fesztiválon kaptak díjat.

– A stúdió munkatársainak nagy része a környék településeiről verbuválódott össze, így szinte mindenkivel már több évtizedes kapcsolat alakult ki. Igaz ez a rajzfilmstúdió és a megye vezetőire is. A Csonkatorony és a Gólyacsősz elkészítését is ezért éreztük jóval inkább a sajátunknak, mert a környék életéhez kötődik – mondta Mikulás Ferenc, aki azt is elárulta, hogy a meséken négy rajzoló dolgozott, közel egy éven keresztül, azért, hogy igazán alapos munka legyen a végeredmény. Az animációs rajzfilmek rövidesen elérhetőek lesznek a Bács-Kiskun a mi megyénk című YouTube-csatornán, de az országos médiumokban is lehet majd látni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában