Ünneplés

2022.10.25. 06:55

Megújult az ordasi református gyülekezet templomkertje

Két nagy esemény adott alkalmat az ünneplésre a közelmúltban Ordason. Az ordasi református gyülekezet – melynek 400 évvel ez előttről már van tárgyi emléke – életének talán egyik mérföldöve volt ez a nap, ugyanis elkészült a templomkert parkosítása, egy új kerítés, valamint a Saád család úgy döntött, hogy a templom melletti házukat – melyet a Visszatérés Házának neveznek – teljes berendezéssel a református egyház tulajdonába adják.

Zsigmond Enikő

Ünnepélyes keretek között adták át a felújított templomkertet

Fotó: Zsigmond Enikő

Az alkalmat megnyitó ünnepi istentiszteleten Bán Béla, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye esperese hirdetett igét. Az esperes szinte hazajött Ordasra, 51 évvel ezelőtt választották meg édesapját itt lelkipásztornak, és ő is az általános és középiskolás éveinek jelentős részét itt élte a faluban, közvetlen és személyes kapcsolata van a mai napig az itt élőkkel. Pál apostol „örüljetek” és „ne aggódjatok” kijelentései köré fűzte fel beszédét. 

– A mindennapok nehézségei közepette ugyan az ember mindennapjait az aggódás fonhatja át, azonban amennyiben hívő emberek vagyunk, ez a hit és bizodalom, hogy közel az Úr az övéihez, átsegít bennünket ezeken a nehéz időszakokon – mondta. Rámutatott, hogy az ilyen kis közösségek tagjainak felelősségvállalása, szolgálata és elkötelezettsége a megmaradás, fennmaradás biztosítéka, hogy mennyit ad vissza abból, amit élete során kapott.

–Köszönöm, hogy vannak még emberek, akik látnak bennünk fantáziát, és úgy gondolják, az, ami az övék volt, ha a református egyházhoz kerül, akkor jó kezekben van – tette hozzá.

Nem mindennapi adomány

Az esperes szavai már arra utaltak, hogy ez az ünnepi alkalom nemcsak a parkosított templomkert és kerítése felavatásáról szól, hanem egy nagylelkű adományról. Dr. Saád József, felesége, dr. Nagy Mária és lányuk úgy döntött, hogy a templom és parókia melletti házukat teljes berendezéssel, jelentős könyvállománnyal az ordasi református egyház tulajdonába adják.

– Kis közösségünk nagy ajándékot kapott, mellyel jól kell sáfárkodnunk! – mondta hálájukat kifejezve Szabó Zsolt polgármester, egyben egyházi gondnok. Először a Magyar Falu Program sikeres pályázatáról beszélt, mellyel ötmillió forintot nyert az egyház a templomkert kialakítására A szakmunkák mellett önkormányzati dolgozók és közhasznú munkások közreműködése és háromszáz óra társadalmi munka, valamint az egyházmegye támogatása és a gyülekezeti tagok anyagi felajánlásai eredményeként a bő egy évvel ezelőtt elkezdődött munka gyümölcse beérett. Egy ízléses, sétánnyal, pihenőpadokkal rendezett, díszbokrokkal, facsemetékkel beültetett parkosított kert, oldalán épített, kovácsoltvas betétekkel kiegészített kerítés díszíti a parókia és a közel 250 éves templom környezetét.

Az ünnepség a Visszatérés Háza kertjében folytatódott, ahol Saád József köszöntötte a résztvevőket és köszönte meg családjának az együttműködő támogatást, hogy „nem aggódtak” a ház sorsát illető döntése miatt.

Hogy miért is Visszatérés Háza? 

Saád József négyéves volt, amikor családját kitelepítették a Hortobágyra, ahol nagyon nyomorúságos körülmények között éltek, és hasonlóan nehéz körülmények közé kerültek a hortobágyi menekülttábor felszámolása után Kalocsára, mely városhoz semmi közük nem volt, de amely befogadta a családot. Úgy emlékszik vissza az ötvenes évekre, hogy ugyan nyomorúságos volt, de sokkal élőbb, közösségi világ volt a mainál. Később tanulmányai Szegedhez, Budapesthez kötötték, szociológus, kutató, egyetemi tanár lett.

Ötven év után úgy gondolta, visszatér és Kalocsán vagy a környéken vesz házat. Sorsa Ordasra vezette, a Duna közelsége, hangulata megkapó volt számára, és egy romos ház alapjain építette újjá jelen formájában a házat, ahova nyugdíjasként hazatérhet, ahol írhat, alkothat, bekapcsolódhat a helyi közösség életébe. 

Azonban sok munkája miatt azóta is csak ritka vendég volt az ordasi házban.

– Ez a ház egy életprogram volt, amihez azért ragaszkodom is, de már szorítja a kezem ez a tulajdon, kiöregedtem, ezért jutottam családom egyetértésével erre a döntésre. Most megint olyan világot élünk, amikor egyre kevésbé hull az ölünkbe külső támogatás, így megint az egyéni és a csoportos kreativitásra kell hagyatkoznunk, hogy azzal főzzünk, amink van, és kijöhet belőle valami nagyon jó. Ezzel a reménnyel és bizakodással adom át ezt az épületet a református egyházközösségnek, használják jól, hozzanak ki belőle minél többet – mondta Saád József, átadva a kulcsokat Szabó Zsolt gondnoknak gondjaikra bízta azt.

Egyelőre még körvonalazódik csak, hogy milyen funkciót fog betölteni az épület, de a hírek szerint többek között nyitva fog állni egyetemisták, kutatók előtt, akik a volt tulajdonoshoz hasonlóan múltunk és jelenünk történéseit, folyamatait és azok összefüggéseit próbálják feltárni, hogy ehhez a munkához biztosítson nyugodt és harmonikus környezetet.

A kertet és a Visszatérés Házát megáldotta és megszentelte Farkas István, a gyülekezet lelkipásztora és Pata Jenő Gábor plébános. Az ünnepségen közreműködött Nemcsényi Vendel István verssel és Viczián Tímea zenével.

Saád József életútja

Saád József 1945-ben született Bergen-Belsenben. Szegeden orosz–magyar, később az ELTE-n szociológia szakos diplomát szerzett. A Városépítési Tudományos és Tervező Intézetben kutatókén eltöltött másfél évtized után, a rendszerváltást követően az ELTE TÁTK Elmélettörténeti Tanszékének egyetemi docense volt.

Mindkét munkakörében a társadalomkutatás elméleti, elmélettörténeti és a kvalitatív módszereinek alkalmazási lehetőségei érdekelték. Publikációinak főbb témakörei: a városépítés és településhálózat-fejlesztés XX. századi magyarországi elmélete és gyakorlata, a szociológiai gondolkodás paradigmái és azok hazai recepciója, a szociológia magyarországi intézményesülése.

Nyugdíjasként a 2004-ben létrehozott Telepesek Társadalmi Múzeum Alapítvány képviselőjeként és kutatójaként az 1950–1953 közötti hortobágyi-nagykunsági kitelepítések társadalomtörténeti rekonstruálásával foglalkozik. Könyvei jeletek meg és számos publikációja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában