Fejlesztés

2022.10.20. 19:39

Megújult a faluház Szalkszentmártonban

Befejeződött a szalkszentmártoni faluház rekonstrukciója, harminc százalékban megvalósult a település csapadékvíz-elvezetési projektjének második üteme.

Gulyás Sándor

A megújult épület foglalkoztatóházként működik majd

Fotó: Gulyás Sándor

– A közismert nevén Dombi ház felújítására több mint tízmillió forintot költött önkormányzatunk. A projekt keretében megtörtént az épület nyílászáróinak felújítása, a fűtésrendszer korszerűsítése. Elkészült a falak külső és belső festése. A beruházás a Leader-programos támogatásnak köszönhetően valósult meg. A megújult épület a jövőben foglalkoztatóházként fog működni – sorolta a projekt részleteit Gulyásné Horváth Tünde polgármester.

Az ide esztendőben a pályázati támogatásoknak köszönhetően több beruházás is elkészült. A közösségi pavilon a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Petőfi kulturális-tematikus útvonal kialakítása Bács-Kiskun Megyében című projekt keretében valósult meg. Elkészült a polgármesteri hivatal tanácstermének rendbetétele, a polgárőrség épületének felújítása.

– A legnagyobb beruházás ebben az esztendőben a csapadékvíz-elvezetési projekt második üteme. Tavaly nyolcvanmillió forintot költött önkormányzatunk a község dél-nyugati részén található, helyi elnevezés alapján Körtónak nevezett terület megújítására. 

A beruházás során 310 méter hosszúságban újult meg a csapadékvíz-elvezető csatorna, 3515 köbméter vízmennyiség befogadására alkalmas záportározót, valamint fenntartási sávot, szivattyúállomást alakítottak ki, átereszeket és műtárgyat építettek a szakemberek. 

Nyáron kezdődött a projekt második üteme, melyhez a forrást ugyancsak TOP-os keret biztosítja, 250 millió forint értékben. A beruházás a Zrínyi utcát és az Újtelepet, valamint az Alkotmány utcát és környékét érinti. A fejlesztés eredményeként a problémás, vagyis a belvízzel veszélyeztetett helyek, területek megszűnnek, a csatornahálózat összefüggő hálózatot alkot és képes lesz a település egészének vízelvezetését ellátni – tette hozzá Gulyásné Horváth Tünde polgármester.

A beruházás során egy 4000 köbméteres záportározót is kialakítottak. A kitermelt föld egy részét a tározó körüli partvonal magasítására, a fennmaradó mennyiséget pedig a terület rekultivációjára használják fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában