Töltőoszlop

2022.10.31. 15:00

Megszűnt az ingyenes autótöltés Kalocsán

Az új villamosenergia-közbeszerzés kapcsán került szóba a téma az önkormányzatnál, így hivatalosan is bejelentették, hogy megszűnt a Kubikus parkba nyáron telepített elektromos autótöltő ingyenes használata. Az eszközt határozatlan időre le is állították.

Gábor János

A nyáron telepített töltőállomás hamar népszerű lett a belvárosi közlekedők körében, de most le kellett állítani.

Fotó: Gábor János

Nem működik a kalocsai belvárosban, a Kubikus park Mátyás király utca felőli parkolójában telepített e-autó töltőoszlop, mivel az önkormányzat nem tudja tovább viselni a több százezer, vagy több millió forintos költségeket – ismerte el dr. Bagó Zoltán képviselő kérdésére a polgármester. Dr. Filvig Géza megerősítette, hogy voltak ideiglenes üzemszünetek, amikor technikai hibákat orvosoltak a berendezésen, ám ezúttal másról van szó: az elszállt energiaárak miatt voltak kénytelenek lekapcsolni a próbaüzem alatt ingyenesen biztosított szolgáltatást.

A városvezető közölte: a népszerű töltőállomás későbbi, már kereskedelmi célú üzemeltetésére a júniusi átadó után több cég is bejelentkezett. Többségük az azóta lezajlott áremelések miatt már vonakodik átvenni a működtetést, de ettől független zajlanak róla tárgyalások a háttérben. Egyelőre csak annyi biztos, hogy az önkormányzat kontójára többé nem lehet majd ingyenesen használni, de a városnak feltett szándéka a visszakapcsolás – amint sikerül megegyezni egy új üzemeltetővel.

A Mennekes márkájú töltőoszlopot a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ Nonprofit Kft. okosváros koncepciója keretében helyezték el a Kubikus parkban, két okospad társaságában. Utóbbiak üzemben maradnak, hiszen beépített napelemeik révén önellátóak villamosenergiából. Az eszközök különböző légköri méréseket végeznek és osztanak meg egy kijelzőn, illetve vezeték nélküli telefontöltést biztosítanak a park látogatóinak.

A város nem csak a töltőberendezés miatt ír ki közbeszerzési eljárást: az új üzemeltetőnek egy Híd utcai mérőállomást, 14 darab térfigyelő kamerát és néhány köztulajdonú épületet is el kell majd látnia, 2023 decemberéig kb. 41 ezer kilowattórányi villamosenergiával. Az ingatlanok között egy megüresedett óvodaépület található (ami a tervek szerint a Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület új székhelye lesz), illetve egy öltöző, a Kalocsai Méhecskék SE Selyemerdő utcai sporttelepe mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában