Kecskemét

2022.10.19. 13:25

Még pályázhatnak a forrásokra a civil szervezetek - galériával

Több állomásos megyejárást szervez a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület mint a Bács-Kiskun Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ címbirtokosa. A megyejárás első állomása Kecskemét volt szerda délelőtt, a városházán megtartott kerekasztal-beszélgetésen Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára tájékoztatta a civil szervezetek képviselőit a nehéz gazdasági helyzet ellenére is létező pályázati lehetőségekről.

Horváth Péter

A képen (balról): Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere, Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és dr. Salacz László országgyűlési képviselő.

Fotó: Bús Csaba

Szedmák Tamás, a szervező Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket a szerdai megyejáráson, majd Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár tartott tájékoztatót a civil szervezetek képviselőinek a meglévő pályázati lehetőségekről. Elmondta, hogy bár az ország gazdasági helyzete nem könnyű, mégis léteznek támogatási lehetőségek a civil szervezetek számára.

Október 3-án meghirdették a pályázatot a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) jövő évi forrásaira. November 2-ig lehet beadni az összevont, míg november 16-ig az egyszerűsített pályázatot. Az összevont pályázat felső összeghatára 4,5 millió forint, az egyszerűsített 350 ezer forint – ez utóbbinál nincs pályázati bírálat. A helyettes államtitkár bízik benne, hogy a bírálat folyamata gyorsan lezajlik és március környékén megtörténhet a támogatások kiutalása, hogy a civilek mihamarabb hozzájussanak a forrásokhoz. A NEA forrása idén több mint 11 milliárd forint, ami magasabb a tavalyinál. Fontos megjegyezni, hogy ezek nemzeti források és nem az Európai Unió által folyósított összegek.

Hangsúlyozta: nem lesz könnyű az elkövetkező időszak a civil szférának – noha a gazdasági nehézségek nem ezt a kört sújtják leginkább –, de azért járják a megyéket, hogy a meglévő lehetőségekre felhívják a figyelmet.

Azt is kiemelte, hogy azt nem lehet látni, hogy az év végi költségvetési kiigazítás melyik szektorban mit eredményez majd, de elvonásokra lehet számítani. Ehhez kapcsolódóan elmondta, hogy a Falusi és a Városi Civil Alap rendkívül sikeresnek bizonyult az előző években, többszörös túljelentkezéssel. Jelenleg lobbiznak azért, hogy újra legyen ilyen kiírás, de kevés esélyt lát a megvalósulásra.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a megye minden statisztikában élen jár a legtöbb beadott pályázat és elnyert forrás terén is. Tavaly a megye civil szervezeteinek 38 százaléka nyújtott be NEA-pályázatot és 75 százalék nyerni tudott, ez több mint 776 millió forintot jelent. 

A Falusi Civil Alapból több mint 365 millió  forintot, a Városi Civil Alapból 301 millió forintot hoztak el a megyei civil szervezetek.

A hét bő esztendő után szűkebb évek jönnek – mondta a vendéglátó Szemereyné Pataki Klaudia polgármester. Hangsúlyozta: városvezetőként prioritást kell felállítani, amit ezen időszakban biztosan finanszírozni kell. Több száz civil szervezettel van együttműködési, ellátási és támogatási szerződése az önkormányzatnak, de mivel szűkülnek a források, sorrendet kell felállítani a finanszírozás terén. A szociális, egészségügyi, köznevelési és közművelődési területek intézményeinek, ellátó szervezeteinek finanszírozását teljesíteni kell. A civil szervezetektől türelmet kér, és azt, hogy anyagi forráshiány esetén az önkéntes szerepüket erősítsék.

– Most más helyzet alakult ki, és azokat a civil szervezeteket, melyeket támogattunk, most nem tudjuk anyagi forrásokkal segíteni. De bízom a kreativitásukban, amivel a nehézségeket képesek áthidalni – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy több megoldási javaslat érkezett a civil szervezetektől az önkormányzat felé.

A kerekasztal-beszélgetésen részt vett még mások mellett dr. Salacz László, dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselők és dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke. A beszélgetésen a civil szervezetek képviselői is megosztották az elkövetkező időkre vonatkozó észrevételeiket, javaslataikat. A megyejárás keretében többek között Kiskőrösre, Hajósra és Bajára is ellátogatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában