Galériával

2022.10.03. 13:55

Lerövidítik az utat az egészséges élelmiszerekig Kecskeméten

Nyilvános kispiacot tartott a napokban a Műkertvárosban a Kecskeméti Szatyor Közösség, hogy ezzel is népszerűsítse bevásárlóközösségük megnyitását és a rövid ellátási lánc hálózaton alapuló helyi termékek adás-vételét.

Sebestyén Hajnalka

A termelők is egyre nagyobb számban keresik fel az egyesületet.

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Kecskeméti Szatyor Egyesület története sok évre tekint vissza. Azzal a céllal jött létre, hogy segítséget nyújtson a helyi lakosságnak az egészség- és környezettudatos, valamint társadalmilag felelős életvitelhez, melynek egyik sarkalatos pontja a helyi termékek fogyasztásának elősegítése. Ezt a célt szolgálja a bevásárlóközösség létrehozása is, melyet önkéntesek működtetnek. A vevőket – a velük kapcsolatban álló termelők által – hozzásegítik a jó minőségű, helyi termékekhez, melynek köszönhetően érvényesülnek a rövid ellátási lánc előnyei: a helyben tartott pénz a kistermelőket erősíti, a vásárlók pedig frissebb, egészségesebb termékekhez juthatnak.

A nyitott gazdaságot működtető termelőket az egyesület önkéntesei ellenőrzik, így garantáltan jó minőségű, egészséges termékek kerülhetnek a kosárba. Nemcsak kecskeméti, hanem környékbeli gazdák is kapcsolatban állnak a közösséggel.

Szigeti László elnök és Rátkai Edit alelnök elmondta: az egyesület élelmet, tudást, szemléletet együtt közvetít. Célja, hogy teret biztosítson a tudatosabb életmódhoz szükséges ismeretek és szemlélet áramlására, és ezzel párhuzamosan előmozdítsa a jó gyakorlatok megvalósulását. Meggyőződésük, hogy az egészséges, helyi élelmiszerek fogyasztásának elősegítése ezen jó gyakorlatok közé tartozik. A rövid ellátási lánc a helyi gazdaság és a helyi közösség erősödését eredményezi, emellett nagyban hozzájárul a lakosság egészségesebb életmódjához, valamint a környezetterhelő hatások csökkentéséhez.

Sokan ajánlják egymásnak a vásárlás ezen formáját. Így az egyesület egyre népszerűbb, de szeretnék a jövőben még több emberrel megismertetni munkásságukat.

A termelők kínálatát a vásárlók, az érdeklődők a Kecskeméti Szatyor Bevásárló Közösség honlapján, a www.kecskemetiszatyor.hu oldalon ismerhetik meg. Ott adhatják le rendeléseiket, melyet minden pénteken, az átadónapon a Műkertvárosban, a Gizella téri közösségi helyiségben vehetnek át. A terményeket a termelők miután beszállították, az önkéntesek vevőnként csomagokba állítják össze.

Az egyesület nem tart piaci napokat, a pénteken megtartott műkertvárosi összejövetel célja csak a bemutatkozás, a népszerűsítés volt.

A szervezők végül hozzátették: a vásárlók részéről folyamatosan nő az igény az egészséges, friss, fenntartható módon termelt, helyi élelmiszerek iránt. Ugyanakkor a termelők is egyre nagyobb számban keresik fel az egyesületet, hogy értékesítsék termékeiket. A Kecskeméti Szatyor Közösség nyitott, nemcsak a vásárlókat és termelőket várják, hanem az önkénteseket is, akik mindamellett, hogy az átadónapok lebonyolításában tudnak segíteni, az egyesület sokszínű tevékenységében is aktív szerepet vállalhatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában