Galériával

2022.10.03. 13:55

Lerövidítik az utat az egészséges élelmiszerekig Kecskeméten

Nyilvános kispiacot tartott a napokban a Műkertvárosban a Kecskeméti Szatyor Közösség, hogy ezzel is népszerűsítse bevásárlóközösségük megnyitását és a rövid ellátási lánc hálózaton alapuló helyi termékek adás-vételét.

Sebestyén Hajnalka

A termelők is egyre nagyobb számban keresik fel az egyesületet.

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Kecskeméti Szatyor Egyesület története sok évre tekint vissza. Azzal a céllal jött létre, hogy segítséget nyújtson a helyi lakosságnak az egészség- és környezettudatos, valamint társadalmilag felelős életvitelhez, melynek egyik sarkalatos pontja a helyi termékek fogyasztásának elősegítése. Ezt a célt szolgálja a bevásárlóközösség létrehozása is, melyet önkéntesek működtetnek. A vevőket – a velük kapcsolatban álló termelők által – hozzásegítik a jó minőségű, helyi termékekhez, melynek köszönhetően érvényesülnek a rövid ellátási lánc előnyei: a helyben tartott pénz a kistermelőket erősíti, a vásárlók pedig frissebb, egészségesebb termékekhez juthatnak.

A nyitott gazdaságot működtető termelőket az egyesület önkéntesei ellenőrzik, így garantáltan jó minőségű, egészséges termékek kerülhetnek a kosárba. Nemcsak kecskeméti, hanem környékbeli gazdák is kapcsolatban állnak a közösséggel.

Szigeti László elnök és Rátkai Edit alelnök elmondta: az egyesület élelmet, tudást, szemléletet együtt közvetít. Célja, hogy teret biztosítson a tudatosabb életmódhoz szükséges ismeretek és szemlélet áramlására, és ezzel párhuzamosan előmozdítsa a jó gyakorlatok megvalósulását. Meggyőződésük, hogy az egészséges, helyi élelmiszerek fogyasztásának elősegítése ezen jó gyakorlatok közé tartozik. A rövid ellátási lánc a helyi gazdaság és a helyi közösség erősödését eredményezi, emellett nagyban hozzájárul a lakosság egészségesebb életmódjához, valamint a környezetterhelő hatások csökkentéséhez.

Sokan ajánlják egymásnak a vásárlás ezen formáját. Így az egyesület egyre népszerűbb, de szeretnék a jövőben még több emberrel megismertetni munkásságukat.

A termelők kínálatát a vásárlók, az érdeklődők a Kecskeméti Szatyor Bevásárló Közösség honlapján, a www.kecskemetiszatyor.hu oldalon ismerhetik meg. Ott adhatják le rendeléseiket, melyet minden pénteken, az átadónapon a Műkertvárosban, a Gizella téri közösségi helyiségben vehetnek át. A terményeket a termelők miután beszállították, az önkéntesek vevőnként csomagokba állítják össze.

Az egyesület nem tart piaci napokat, a pénteken megtartott műkertvárosi összejövetel célja csak a bemutatkozás, a népszerűsítés volt.

A szervezők végül hozzátették: a vásárlók részéről folyamatosan nő az igény az egészséges, friss, fenntartható módon termelt, helyi élelmiszerek iránt. Ugyanakkor a termelők is egyre nagyobb számban keresik fel az egyesületet, hogy értékesítsék termékeiket. A Kecskeméti Szatyor Közösség nyitott, nemcsak a vásárlókat és termelőket várják, hanem az önkénteseket is, akik mindamellett, hogy az átadónapok lebonyolításában tudnak segíteni, az egyesület sokszínű tevékenységében is aktív szerepet vállalhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában