Galériával

2022.10.18. 18:00

Látványosan fejlődött Tompa, több száz millió forintos fejlesztéseket adtak át

Véh László polgármester és Bányai Gábor kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője az elmúlt időszakban több száz millió forint értékben megvalósult tompai beruházásokat adtak át a napokban.

Pozsgai Ákos

Bányai Gábor kormánybiztos és Véh László polgármester közösen járták be az elkészült beruházásokat

Fotó: Pozsgai Ákos

A gazdasági, energetikai és infrastrukturális beruházások átadásával az elmúlt tíz év jelentős szakasza zárult le a város életében Véh László polgármester szerint, aki az átadást követő tájékoztatón úgy fogalmazott, hogy aki nyitott szemmel végig megy a településen, az látja a közös munka eredményét. A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP), a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), valamint a Magyar Falu Program pályázaton nyert támogatásoknak köszönhetően mostanra az összes önkormányzati ingatlan megújult, emellett sok száz millió forint értékben valósultak meg gazdasági beruházások is – emelte ki a polgármester.

– Ez a mostani időszakban még nagyobb jelentőséggel bír, hiszen sok számítást végzünk arra vonatkozóan, hogyan fogjuk a jövő évet túlélni, de a számokból most az látszik, hogy talán pontosan ezeknek a beruházásoknak köszönhetően az intézmények fenntartásával nem lenne gond. A közvilágítás az, ami inkább komoly nehézségeket okoz majd, de igyekszünk erre is megoldást találni – fejtette ki.

Bányai Gábor kormánybiztos és Véh László polgármester együtt járták végig az elkészült beruházásokat, elsőként a könyvtárba mentek, amely több részben újult meg 2015 óta. Teljes energetikai felújításon esett át KEOP-forrásból, majd az intézmény csatlakozott a megyei könyvtárhoz és szolgáltatóhelyként működik azóta. A megyei könyvtárral közösen pályáztak a Nemzeti Kulturális Alaphoz, a nyertes pályázat keretében a teljes bútorzat megújult hárommillió forint értékben. Utána a Magyar Falu Program keretében elnyert 36 millió forintból akadálymentesítették az intézményt és a teljes tetőszerkezet felújítása megtörtént. A Városfejlesztési Kft. dolgozói végezték az átalakítási munkálatokat, amely során hatmillió forint saját forrást biztosított a város.

A következő helyszín a Bokréta Önkormányzati Óvoda volt, amelyet három ütemben fejlesztettek, teljes energetikai felújításon esett át, napelemeket kapott, kívül és belül teljes egészben megújult. Tornaszobát, melegítőkonyhát és foglalkoztatóhelyiségeket alakítottak ki, valamint megújult a teljes közműhálózata is az intézménynek.

A napelemrendszer jelentős mennyiségű pluszáramot termel, amit át tudnak állítani fűtésre, és ezzel a rezsiköltségeket fogják tudni csökkenteni. Csak a Magyar Falu Program keretében 45 millió forint jutott az óvodára, amit további pályázatok egészítettek ki.

Elkészült a Deák Ferenc és a Táncsics utca új útburkolata is, mely a Magyar Falu Program keretében elnyert 58 millió forintból valósult meg.

Átadták a víztorony közelében épült új inkubátorházat is, TOP-os pályázati forrásból 56 millió forintot nyert rá az önkormányzat. Három iroda lett szociális helyiségekkel és egy raktárral kialakítva. A használatba-vételi engedély megérkezett, az októberi testületi ülésen dönt a képviselő-testület arról, hogy pályázatot ír ki helyi vállalkozások számára a bérbevétel feltételeire vonatkozóan.

Az elmúlt tíz év legnagyobb és legfontosabb beruházásai közé sorolta Véh László a helyi iparterület kialakítását, amelyhez 25 millió forintért vásárolt az önkormányzat egy közel egy hektáros területet, a régi KTSZ telephely területén. Előbb két csarnok épült meg a TOP pályázaton nyert 264 millió forintból, azóta nyilvános pályáztatás után a nyertes vállalkozók már be is költözhettek. Most épül egy harmadik csarnok is, amire szintén TOP-os forrásból nyert 220 millió forintot az önkormányzat, ebből az összegből megépült már az ipari park belső úthálózatának térburkolata, valamint mindhárom csarnok kap majd egy tíz kilowattos napelemes rendszert. A harmadik csarnok bérlésére már két vállalkozás jelentkezett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában