Túra

2022.10.07. 21:21

Kövek mesélnek a Föld történetéről a csólyospálosi tanösvényen

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága (KNPI) idén is megszervezi a geotóp napi ingyenes túráit. A geotóp (a Geo = Föld és toposz = hely szavakból) olyan helyszín, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei találhatók meg. Megismerésük és megfigyelésük révén a múltba is lehet tenni egy időutazást, bepillantást nyerve évmilliókkal ezelőtti földtörténeti eseményekbe.

Tapodi Kálmán

Archív-felvétel

Fotó: Tapodi Kálmán

Október 9-én Csólyospálosra várják azokat a túrázókat, akik kíváncsiak arra, mit rejt a föld mélye, miről árulkodnak a kőzetek, miként jöttek létre az Alföld jellegzetes felszínformái.  A csólyospálosi földtani feltáráshoz szervezett túra során lehetőség nyílik az Alföld egyetlen szilárd építőkövét bemutató „Varangykő tanösvény” bejárására.  

A túra során a résztvevők ellátogatnak a kőfejtés és a hagyományos paraszti életmód eszközeit őrző Helytörténeti Gyűjteménybe is. Mint a túra szervezői írták kedvező időjárás esetén a bemutatóhelyet gyalog, könnyű sétával keresik fel. A túra hossza oda-vissza: körülbelül 6 kilométer. A geotúrához (akár kerékpárral, gépjárművel történő megközelítés esetén) közvetlenül a földtani feltárásnál is lehet csatlakozni, ebben az esetben 10:30 óra körül érdemes a helyszínre érkezni. Találkozó: 10 óra, Helytörténeti Gyűjtemény előtt (Csólyospálos, Korona u. 1.) A túra ingyenes, de regisztrálni kell a KNPI oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában