Könyvtár

2022.10.05. 14:30

Könyvbemutatót tartanak Bácsalmáson

Pénteken délután 5 órakor író-olvasó találkozót tartanak a városi könyvtárban. A rendezvényen a Bácsalmás Könyvek sorozat nyolcadik kötetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Juhász Jenő

A Bácsalmás Könyvek elnevezésű könyvsorozat szerkesztője és kiadója Kiss Pál nyugdíjas főszerkesztő.

Az első könyv 2010-ben jelent meg Bachnangból visszanézve címmel Elisabeth Knödler emlékezései alapján. A szerkesztő a Zárójelben című írásában közzé teszi, hogy ezt a könyvsorozatot Fekete Dezső emlékének ajánlja. Fekete Dezső a bácsalmási honismereti kutatás kezdeményezője és a helytörténeti gyűjtemény alapítója volt. Húsz évet dolgozott Bácsalmáson, életműve tiszteletet és elismerést érdemel. – vallja Kiss Pál.

Majd ezt követően, 2011-ben a Bácsalmási évszázadok, egy évvel később pedig a Bácsalmási birtokosok című helytörténeti tanulmányok jelentek meg. Mindkét könyv szerzője dr. Sövény Mihály. A 2013-as esztendő különösen termékeny volt, hiszen ekkor kettő kiadvány is napvilágot látott. A közelmúltban elhunyt Szénásiné Harton Edit helytörténeti tanulmánya a Bácsalmási közelmúlt címmel jelent meg. A Kanadában letelepedett Bácsalmási István a szülőhelyéhez kötődő élményeit pedig a Bácsalmási emlékeim című kiadványban tárta az olvasók elé. Néhány évvel később egy újabb emlékezés következett, ahol Rékási József volt gimnáziumi tanár Pályám emlékezete című művét ismerhették meg az érdeklődők.

Kettő évvel ezelőtt egy újabb kiadvánnyal gyarapodott a sorozat Sövény Mihály helytörténeti kutató munkájának köszönhetően. A Bácsalmási örökségünk című könyvben a szerkesztő (Kiss Pál) ismét utalt arra, hogy Bácsalmás legnagyobb kincse a múltja. Ez akkor nagyon időszerű volt, hiszen a település abban az esztendőben ünnepelte 300 éves évfordulóját. Még azt is hozzátette, hogy ez a kötet a sorozat hetedik könyve, és reméli, hogy nem az utolsó.

Ez így történt, hiszen rövidesen Szikra János, Bácsalmási elégia című könyvét foghatják a kezükbe a kedves olvasók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában