Galériával

2022.10.07. 15:07

Kiskőrösön is megemlékeztek az aradi tábornokokról

Látványos megemlékezést rendeztek Kiskőrösön csütörtök este az aradi vértanúk tiszteletére. Egyetemi tanárok, kutatók tartottak előadásokat, egy különleges kiállítás mutatta be az orosz intervenció történetét.

Barta Zsolt

Fotó: Barta Zsolt

A Petőfi Sándor költeményeit fordító külföldi műfordítók szoborparkjában, az Aradi Vértanúk fala előtt idézték fel Kiskőrösön az 1849 október 6-án kivégzett honvéd tábornokok emlékét. Csütörtök este a Wattay középiskola diákjai adtak műsort, álltak sorfalat a különleges hangulatú téren. A program keretében dr. Pelyach István, a Szegedi Tudomány Egyetem tanára tartott ünnepi beszédet.

Hangsúlyozta: a magyar történelemben sosem volt akkora egység a nemzeten belül, mint 1848-49-ben. A szabadságért, polgári átalakulásért harcolt a magyarság. S ami ennek a különlegessége volt, az a megelőző negyedévszázad, amelyet Reform Kornak nevezünk. Ez volt az az időszak, amely során a vitázó politikusok érvek ellenérvek mentén jutnak el addig, hogy megfogalmazzák a változtatások szükségességét. Ez csúcsosodik ki az 1848-as forradalomban.A kivégzett tábornokokról megjegyezte: a magyarokon kívül volt köztük, örmény, hazai német, birodalmi német, osztrák, szerb és horvát származású is. A honvédségi szolgálat, a tiszti eskü, és a politikai meggyőződés kötötte őket egybe, mondta az egyetemi tanár. A beszéde után a vértanúk előtt tisztelgők a múzeum galériájába mentek, ahol megtekintették Hermann Róbert, Dobák Géza és Krámer Iván magángyűjtők 1849-es relikviákból, dokumentumokból összeállított kiállítását.

 Az orosz intervenció címmel dr. Rosonczy Ildikó történész idézte fel az orosz hadsereg támadásának a történetét. A történész, akinek a kutatási területe éppen a magyar szabadságharc orosz szálainak a kibontása, arról mesélt, hogy 1991-ig a magyar eseményekre vonatkozó levéltári anyagok zártak voltak. Amikor Oroszországban megkezdődtek a politikai változások, akkor három alkalommal sikerült bejutnia Moszkva és Szent Pétervár levéltáraiba, ahol nagyon jól dokumentált anyagokat talált. Elmondta, hogy 1849-ig, egy hadjáratban sem volt akkora létszámú az orosz ármádia, mint amekkora azért indult el, hogy leverje a magyar szabadságharcot. Felvázolta a 49-es év tavaszi időszakát, amikor az osztrákok attól rettegtek, hogy a tavaszi hadjáratban győztes magyar csapatok betörnek Ausztriába és elfoglalják Bécset, ahol újra kirobbanhat egy forradalom. Ehelyett Budát szabadították fel. Ám május 21-én Ferenc József császár Miklós cártól kért katonai segítséget. Az osztrákok úgy gondolták, hogy 20-30 ezer orosz katona elég lesz majd a mellék hadszíntereken, míg ők megverik a honvéd csapatokat. A cár azonban 193 ezer katonát és 600 ágyút küldött az intervencióra. 

A történésznő elmondása szerint az orosz vezetés lenézte az osztrákokat. Paszkevics orosz főparancsnok és Haynau osztrák tábornok utálták egymást. 

Viszont az oroszok megdöbbenve tapasztalták, hogy a magyar hadvezetés Görgei Artúr főparancsnok vezetésével mindig kiválóan manőverezik, és kibújik az osztrák és orosz harapófogóból. Végül Világosnál Görgei tábornok csapatai az oroszok előtt tette le a fegyvert, ezzel mintegy megalázta az osztrákokat jelezve, hogy csak a cár csapatainak köszönhető a magyar vereség, mondta dr. Rosonczy Ildikó. Kiskőrösön a múzeumi rendezvényen sajnálatos módon nem minden széken ültek érdeklődők. 

No nem azért mert kényelmesebb volt állni, hanem mert az érdekfeszítő előadásra, és a magas nívójú történelmi kiállításra kevesen voltak kíváncsiak. Pedig a település legnagyobb szülöttjét Erdélyben a segesvári csatavesztés után egy orosz kozák gyilkolhatta meg. Szomorú ez Petőfi szülővárosában, egy olyan városban, amely a költő kultuszát magas szinten ápolja. Pláne furcsa 2022-ben akkor, amikor a Petőfi 200 emlékév már elkezdődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában