Diskurzus

2022.10.18. 12:54

Kerekegész címmel indított új programsorozatot a kecskeméti egyetem

Hétfőn este vette kezdetét a Neumann János Egyetem Kerekegész című programsorozata, aminek fő célja, hogy az egyetem diákjai és a város társadalmilag meghatározó szerepet betöltő, inspiráló személyei között kialakuljon egy olyan diskurzus, ami előre lendítheti az egyetemi életet és a diákok szerepvállalását Kecskeméten. Az első Kerekegész beszélgetés vendége Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere volt.

Szalay Tamás

A programsorozat első vendége Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere volt.

Fotó: Szalay Tamás

Mint elhangzott, az egyetem létre akar hozni egy hallgatói közeget, hogy akiket érdekelnek a tudományos és közéleti témák, azok számára kialakulhasson egy olyan miliő, ahol le tudnak ülni és kötetlenül beszélgetni tudnak akár a város döntéshozóival, akár a tudományos élet szakembereivel. 

Az első Kerekegész beszélgetésre a kecskeméti polgármestert, Szemereyné Pataki Klaudiát hívták vendégül, akivel a diákok egy vezetett beszélgetésben vitathatták meg az őket érintő kérdéseket. Az esemény kezdéseként a szervezők egy pezsgőkóstolóra invitálták a megjelent hallgatókat. Ennek hagyományteremtő célja is van, ugyanis szeretnék ezt az inspiráló beszélgetéssorozatot egy gourmet vonallal színesíteni. Első alkalommal Árvai Zoltán, az egyetem kommunikációs vezetője, egy szabadszállási sárfehér pezsgőt kínált a jelenlévőknek, amiről szakértői szinten el is mondta a tudnivalókat. A sorozat további rendezvényein, minden alkalommal más és más helyi ital- és gasztronómiai különlegességekkel kínálják majd a hallgatókat és a meghívott vendégeket. 

A diákok és a polgármester közötti beszélgetés kezdeti zavartságán túllépve érdekes témák feszegettek. Ilyen volt például annak a kérdésnek a problémája, hogy a középiskolás, illetve az egyetemi diákok többségében úgy tervezik, hogy tanulmányaik után az életüket nem feltétlenül Kecskeméten folytatják. Az egyetem hallgatói által végzett felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezettek közül, a felsőoktatásban tanulók többségben a fővárosban, vagy más nagyvárosban képzelik el a karrierépítést. A polgármester ennek a megoldását az egyetem további fejlesztésében látja. 

További olyan szakok indítására van szükség, ami garantálni tudja, hogy a diákok a tanulmányok után biztos munkalehetőséget találjanak a városban. 

Ennek a gondolatmenetnek a megtervezése és megvalósítása már elkezdődött. Ezt a célt szolgálják azok az együttműködési megállapodások is, amiket az egyetem olyan cégekkel köt, amik lehetőségeket teremtenek a hallgatóknak a gyakorlati képzésre, illetve az elhelyezkedésre a tanulmányok elvégzése után. 

Szóba került a fiatalokat érzékenyen érintő téma, a kecskeméti éjszakai élet is, ami szerintük kevés lehetőséget ad a kikapcsolódásra. Szintén egy egyetemi felmérésre hivatkozva az a megállapítás, hogy a megkérdezett hallgatók több mint 50 százaléka csendes és visszafogott városként jellemzi Kecskemétet. Ennek a felélénkítésére a hallgatók több kezdeményezést is javasoltak, amikben ők nagy szerepet vállalnának. Ezek főként közösségépítő, kapcsolatteremtő programok szervezése, amihez adott esetben a város támogatását is kérik. A polgármester biztatta a fiatalokat a kezdeményezésekben, és segítség nyújtásról is biztosította őket, ami ahhoz kell, hogy ezeket a programokat gördülékenyen megszervezhessék.

A beszélgetés kitért a diákok jövőbeni elképzeléseire is. 

Nem csak a polgármester felé hangoztak el kérdések, hanem a hallgatók irányába is. A jövőbeni városkép kialakítására vonatkozó kérdéseket tett fel a polgármester a diákoknak, amire egyöntetűen az volt a válasz, hogy egy fenntartható, élethelyet képzelnek el maguknak, ahol a zöld környezet és a  modernizációs lehetőségek összhangban vannak egymással. 

A Kerekegész programsorozat kezdő eseménye elérte célját, hiszen sikerült egy olyan csatornát nyitni az egyetem hallgatói és a városvezetés között, amin keresztül megindulhat egy információáramlás. Biztosítva ezzel, hogy az egyetem és a város még hatékonyabban valósítsa meg a jövőbeni közös célokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában