Galériával

2022.10.24. 11:25

Ismét Halasra várták a csillagászat és az űrkutatás iránt érdeklődőket

Negyvenhetedik alkalommal tartották meg a Kiskunhalasi Csillagászati Napokat, aminek idén isA Martonosi Pál Városi Könyvtár adott otthont. A telt házas négy előadás során ismert hazai kutatók avatták be a hallgatóságot az űrkutatás eddig ismert és a legújabb eredményeibe.

Pozsgai Ákos

Sokan voltak kíváncsiak a halasi rendezvényre

Fotó: Pozsgai Ákos

A nyitó előadáson Dr. Kiss László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója a meteorokról, hulló csillagokról tartott fotókkal és videókkal kiegészített izgalmas beszámolót. A professzor a NASA Johnson Space Center (JSC) Texasban, Houstonban található egyik űrközpontjában tett látogatásáról is beszélt, ahol elsősorban az emberrel végzett űrrepülésekre való felkészülés az egyik fő profil, de számos kutatásban és fejlesztésben vesznek részt a központ fejlesztői és kutatói.

Dr. Szalai Tamás csillagász, a SZTE Természettudományi és Informatikai Kar adjunktusa a James Webb-űrtávcsőről és a Bajai Obszervatórium 80 centiméteres távcsövéről tartott előadást. Az űrszemét jellemzői, veszélyei és fizikája állt Dr. Horváth Gábor, az MTA Eötvös Loránd Tudományegyetem, Biológiai Fizika Tanszék professzorának előadása homlokterében, míg Dr. Slíz-Balogh Judit csillagász, az ELKH-ELTE Asztropolarimetria Kutatócsoport tudományos főmunkatársa a titokzatos Kordylewski-porholdak észlelésének témaköréről értekezett.

Dr. Hegedűs Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatóriumának docense a magyar űrkutatásról tartott előadást és arról beszélt, hogy ismét mehet magyar űrhajós az űrbe.

Balogh István, a Kiskunhalasi Csillagászati Obszervatórium vezetője kiemelte, hogy évről évre, egyre több érdeklődőt vonzanak a Kiskunhalasi Csillagászati Napok, amelyet még édesapja, Balogh István csillagász indított útjára 1975-ben. Azóta minden évben megszervezték a tudományos szimpóziumot, amely kiváló lehetőséget kínál arra, hogy ismert tudományos szakemberek számoljanak be az űrkutatás, a csillagászat rejtelmeiről, a legfrissebb kutatási eredményektől a tudomány iránt érdeklődők számára.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában