Energia-veszélyhelyzet

2022.10.25. 17:00

Intézményei átszervezésével igyekszik kezelni a válsághelyzetet a halasi önkormányzat

Jelenleg egész Európában tombol az energiaválság, ami hazánkban is érezteti a hatását. A kormány Magyarországon energia-veszélyhelyzetet hirdetett, és hét pontból álló intézkedési csomagot is bevezetett. A kormány júniusban határozott arról, hogy az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatásra a jövőben ismét kizárólag a lakossági fogyasztók lesznek jogosultak.

Pozsgai Ákos

A képviselő-testület az átszervezéssel kapcsolatban elvi döntéseket hozott

Fotó: Pozsgai Ákos/archív felvétel

A halasi önkormányzat helyi szinten igyekszik kezelni a kialakult válsághelyzetet, amely az önkormányzat által fenntartott intézményeket is veszélyezteti. Olyan megoldási javaslatot dolgozott ki a város vezetése, amely intézményi átszervezéssel összevonná a jelenleg szétszórtan végzett feladatokat és egy integrált szervezet feladatellátásában összpontosítaná. A jogszabály lehetőségét ad arra, hogy az intézmények által ellátandó közfeladatokat egy gazdasági társaság közszolgáltatási támogatási szerződés keretében végezze el.

Két nagy tömböt hoznak létre

Fülöp Róbert polgármester a legutóbbi képviselő-testületi ülésen elmondta, hogy olyan strukturális átalakításról van szó, melyben létrehoznak két nagy tömböt. Az egyik tömb már évek óta működik, a Városgazda Zrt., amely a városban található fizikai feladatokat látja el, az útkarbantartástól a fűnyírásig. 

Ezen kívül vannak olyan intézményei és cégei az önkormányzatnak, amelyek külön és önállóan működnek, ezeket a szervezeti egységeket olvasztanák egy nagy tömbbe. 

Az átszervezéstől azt várják, hogy az új rendszerben hatékonyabban tudják működtetni az ide tartozó önkormányzati alap- és önként vállalt feladataikat.

Az elvi hozzájárulásra vonatkozó előterjesztést a képviselő-testület elfogadta. Ennek értelmében az önkormányzat a Halasi Média és Kultúra (HMK) Nonprofit Kft. átszervezésével létrehozza a Halasi Városmenedzser Nonprofit Kft.-t, amely ellátja a HMK minden feladatát, a Vakáció Kft. turisztikai feladatait, és a későbbiekben a Költségvetési Intézmények Gazdasági szervezete (KIGSZ) feladatait is. 

Az átszervezéssel a Vakáció Kft. a továbbiakban kizárólag az eredeti feladatait látná el ismét, azaz a sikondai és balatonakali táborok üzemeltetését, azonban a Vakáció Kft. által kezelt halasi turisztikai látványosságok üzemeltetése átkerül a Halasi Városmenedzser Nonprofit Kft-be. 

A HMK, mint gazdasági társaság átalakul, azonban a feladatai érintetlenül maradnak. A KIGSZ egyelőre ellátja feladatait, kizárólag a Thorma János Múzeum és a Martonosi Pál Városi Könyvtár kerül a gazdasági társaság, mint új fenntartó alá. A későbbiekben a KIGSZ többi feladatát is átadják a kft. részére. 

Ügyvezetőt választottak

A képviselő-testület az átszervezéssel kapcsolatban hozott elvi döntése mellett határozott arról is, hogy hozzájárul az átalakuló és létrejövő Halasi Városmenedzser Nonprofit Kft ügyvezető kinevezéséhez és illetményének megállapításához. A képviselő-testület hozzájárulását adta ahhoz, hogy a társaság önálló aláírási joggal bíró ügyvezetőjének Farkas Dánielt válasszák meg.

Az önkormányzati cégek és intézmények összevonásával kapcsolatos további intézkedésekről a csütörtöki soron következő képviselő-testületi ülésen tárgyalnak és döntenek a képviselők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában