Fejlesztés

2022.10.04. 11:01

Elektromos meghajtású motorkerékpárt mutattak be a kecskeméti egyetemen

Egy teljesen új fejlesztésű, száz százalékban elektromos meghajtású motort mutattak be a Neumann János Egyetemen. A motorkerékpár az kecskeméti egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös munkájaként jött létre. A motort hétköznapi használatra szánják, ezért igyekeztek minden felhasználói kívánalomnak megfelelni, mind használhatóság, mind a design területén.

Szalay Tamás

Bemutatták a száz százalékban elektromos meghajtású motort.

Fotó: NJE

 Az alkotó csapat méltán büszke világszinten is újdonságnak számító termékükre. A motort teljes egészében egy akkumulátor látja el energiával, amivel teljes töltöttség mellett hetven kilométert képes megtenni a jármű. Az akkumulátor úgy van optimalizálva, hogy a lehető legrövidebb idő alatt fel lehessen tölteni. Ez azt jelenti, hogy egy gyorstöltővel két óra alatt el lehet érni a nulláról száz százalékra a teljes töltöttséget, de egy hagyományos töltővel is megvan körülbelül négy-öt óra alatt. 

A motor több üzemmódban is használható, amit egy kapcsoló segítségével állíthatunk. Van benne egy ECO mód, ami egy gazdaságos, városi közlekedést tesz lehetővé. Ebben az üzemmódban egy moped motorkerékpár teljesítményét hozza. Viszont, ha valaki nagyobb teljesítményre vágyik, akkor a sport üzemmód ezt is lehetővé teszi. Ebben a fokozatban egy 125 köbcentis belső égésű motor erejét lehet kihozni a Supermotoból, 100 kilométer/órás maximális sebességgel. 

A motor teljesítménye mellett a készítők nagy hangsúlyt fektettek a külsőre is. Igyekeztek egy merőben új designt megalkotni, ami egyedi, feltűnő és fiatalos jegyeket tükröz. A motor elején egy led kijelzőt alakítottak ki, ami még futurisztikusabbá teszi a járművet.

Felvezető beszédében Csizmadia Norbert, a Neumann János Egyetem kuratóriumának elnöke kiemelte, hogy hosszú az út még, ami előttük és a Supermoto előtt áll. 

Ezzel a bemutatóval indul ugyanis a piaci bevezetése a járműnek, ami sok közös munkát vár el az alkotó csapattól és a két egyetem együttműködésétől.  Sok közös projekt van még tervben, amit a ez a csapat a sikeres Supermoto bevezetés után akar majd megvalósítani.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában