Környezettudatosság

2022.10.16. 19:26

Együtt élnek a természettel: kertészkednek és madarakat etetnek a kecskeméti iskola diákja

A környezetvédelemre és a természet szeretetére óriási hangsúlyt fektetnek a kecskeméti Kertvárosi Általános Iskolában. Ez nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is számos formában megvalósul. A környezettudatos nevelést segíti többek között az intézmény gyönyörű madárbarát kertje, vizes élőhelye és saját gondozású díszkertje is.

Sebestyén Hajnalka

Bolláné Herbót Esébet tanárnő a diákokkal tanszünetekben is odafigyel az iskolakertre

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Kertvárosi iskolában hosszú évekre tekint vissza a környezettudatos nevelés, melynek egyik eredménye az, hogy örökös Öko-iskola címmel rendelkeznek. Ehhez nagyban hozzájárulnak az iskola kiváló helyi adottságai is. Az aszfaltos udvart körbe öleli egy fákkal övezett liget, egy díszes kerti tó és az épület tövében díszkertet is kialakítottak. 

Minden osztálynak van egy-egy magaságyása, melyben a tanulók maguknak termeszthetnek különböző fűszernövényeket, vagy akár borsót, és salátaféléket is. 

Az intézmény kertjében dúcetetők, és költőodúk gondoskodnak a madarak jólétéről. A tóban díszhalak, vízi gerinctelenek, vízisikló, és békák élnek, melyek megfigyelésére lehetőség van kihelyezett természetismereti órák, és szakkörök keretein belül. A felelős állattartás is a mindennapjaik részévé vált.

Jelenleg az iskolában Bolláné Herbót Erzsébet biológia-egészségtan szakos tanárnő fogja össze a környezeti neveléssel kapcsolatos programokat. – A gyerekek nagyon élvezik a szabadban való tanulást, a környezeti ismeretek gyakorlatias elsajátítását. A vizes élőhelyek, a különböző fák, a nagy zöldterület, a kerti tó, illetve a költőodúk és ládák, a dúcetetők mind-mind nagyban hozzájárulnak a valós környezet szemléltetéséhez – mondta a tanárnő, majd további terveiket is megosztotta.

– Szeretnénk egy olyan szabadéri játszó részt kialakítani, ahol az érzékszervek által vezényelt tapasztalatszerzésre lenne lehetősége a gyerekeknek. 

Megfigyelni, megszagolni, tapogatni, különböző fakérgeken, talajokon mezítláb járni. Ez mind-mind nagyon sokat hozzá tudna tenni ahhoz, hogy megapasztalják a gyerekek a körülöttünk lévő világot.

Nagyon fontos a tapasztalat, és élmény alapú tanulás, mert az sokkal jobban megragadja a gyerekeket, mint ha csak elméletben hallják az információkat. Az iskolában a tanulókat is bevonjuk a szabadtéri munkálatokba, például az udvar különböző részéért, más-más osztály a felelős, vagy például a díszkert egy bizonyos részét is ők gondozzák. Locsolnak, gereblyéznek, sepregetnek, gyomlálnak – jegyezte meg a tanárnő. 

A 2019-ben elültetett fákat is a tanulók gondozzák. Minden osztálynak saját osztályfája van, a ballagó nyolcadikosok pedig a leendő elsősökre bízzák fájukat. A diákok sokszor tanórán kívül is oda figyelnek a növényekre, önkéntes alapon. Nem jelent számukra plusz terhet, örömmel végzik a feladatokat. Valamennyi feladat a környezettudatos nevelés része. 

– Iskolánk 2012-ben nyerte el először az Öko iskola címet, azóta kétszer megvédtük, és 2019 óta már örökös Öko iskola címet tudhatjuk magunkénak. Az elmúlt tanévben pedig elnyertük a Madárbarát iskola címet is, mely szintén szívügyem. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel régóta jó kapcsolatot ápolunk. Iskolánkban már évekkel ezelőtt költő odúkat és dúcetetőket helyezünk ki, melyekbe folyamatosan biztosítjuk az élelmet, és a költési lehetőséget a madarak számára. Az odúkat és etetőket karbantartjuk, fejlesztjük és restauráljuk. 

Környezetismeret szakkörön rendszeresen madármegfigyelést végzünk a gyerekekkel, ilyenkor szem elé kerül például a házi rozsdafarkú, széncinege, különböző harkály fajok, őszapó, zöldike, és egyéb kedves lakóink. 

Az alsós évfolyamra járókkal környezetismereti szakkör keretein belül egész télen etetjük a madárkákat, tavasszal figyeljük a költéseiket, a fiókák fejlődését. Hosszú távú terveim között szerepel egy madarász tanösvényt kialakítani, ahol információs táblák segítenék a madarak bemutatását, életkörülményeik megismerését – mondta a tanárnő.

Az iskolában a madarak mellett más állatokat is bevonnak az oktatásba. Ennek köszönhetően, az intézmény elnyerte az Állatbarát iskola címet is. 

Több osztályteremben is van akvárium, melyeknek lakóiról a gyerekek gondoskodnak. Rendszeresen tart kutyás órákat Frigyesi Tünde, a Kutyával egy Mosolyért Alapítvány munkatársa Zuzu kutyával az alsós osztályokban. Többször vendégeskedett már az intézményben az Argos kutyaiskola, felhívva a figyelmet a felelős állattartásra. Az állatorvosi egyetemmel kötött együttműködés keretében pedig az állattartási etikettet tanulhatják meg a diákok. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában