Galériával

2022.10.25. 13:47

Egészséges Városok: kecskeméti szakemberek is segítik a nemzetközi egyesület munkáját

Kedden hivatalosan is aláírta a csatlakozási megállapodást Kecskemét városa és az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete. A ceremóniát a városházán tartották meg.

Sebestyén Hajnalka

De Blasio Antonio (közép áll), az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesület elnöke is hangsúlyozta a csatlakozás fontosságát

Fotó: Bús Csaba

A város közgyűlése tavasszal döntött róla, hogy csatlakozik az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesületéhez. Az aláírási ceremónián részt vett Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, valamint De Blasio Antonio, az egyesület elnöke.

A WHO Európai Egészséges Városok programja 1987-ben indult el, célja az önkormányzatok és közösségek bevonása az egészségfejlesztésbe. Rövid idő alatt világméretű mozgalommá nőtte ki magát. Ötéves megvalósulási fázisokra, úgynevezett ciklusokra határozza meg prioritásait. Magyarország a kezdetektől aktív résztvevője az európai hálózatnak. Hazánkból Pécs városa az elsők között, alapítóként csatlakozott az európai programhoz, és egyik fő feladata a nemzeti hálózat megszervezése volt, amely négy év hálózati együttműködést követően, 11 tagvárossal szövetséggé alakult 1992-ben. 

Az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesületének jelenleg 26 tagvárosa van, melyből kilenc város határon túli területen található. Bács-Kiskun megyéből eddig Baja csatlakozott az egyesülethez, most pedig Kecskemét.

A tagvárosok célja a helyi lakosság egészségi állapotának javítása, fejlesztése az Egészséges Városok program alapelveinek figyelembe vételével: esélyegyenlőség biztosítása, közösségi részvétel biztosítása, széles körű együttműködés, minél több érintett szektor szereplőinek bevonása. Az egyesületi tagság lehetőséget biztosít a jó tapasztalatok, tevékenységek megosztására, tanulási lehetőségre, új módszerek elsajátítására.

A tagság előnye még, hogy a WHO európai irodájával való közvetlen kapcsolat lehetővé teszi a nemzetközi tapasztalatokhoz, szakmai anyagokhoz és módszertani segítséghez való hozzáférést. 

A világméretű mozgalomban való részvétel lehetőséget biztosít nemzetközi kapcsolatok kiépítésére, ezáltal a nemzetközi programokban, közös pályázatokban való részvételt is elősegíti a tagok számára. 

Az egyesület rendezvényei biztosítják a tagvárosok közötti közvetlen tapasztalatcserét, a helyi projektek értékelését.

A kedd délelőtt megtartott rendezvényen Szemereyné Pataki Klaudia polgármester hangsúlyozta: Kecskeméten kiváló szakmai munka folyik az egészségügy, idősgondozás területén. A szakemberek tudása a magyar nemzetet is szolgálja, az egészséges életmódot, az egészség megőrzését, a lakosság tanítását és a társadalmi felelősségvállalást erősítve. Most mindezt egy újabb lépcsőfokra emelhetik fel, azzal, hogy a tudásukat másokkal is megosszák. Ez volt az a mozgatórúgó, amiért az egyesülethez való csatlakozás mellett döntöttek.

De Blasio Antonio, az egyesület elnöke mielőtt bemutatta munkájukat, kiemelte, pontosan azért szerették volna Kecskemétet bevonni, hogy a tudásukat megismerjék.

Kecskemét részéről Engert Jakabné alpolgármester lesz a kapcsolattartó csapat vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában