Tüntetés

2022.10.28. 11:38

Diákok tiltakoztak a kecskeméti iskolák összevonása ellen

Diákok tüntettek Kecskemét főterén az iskolák összevonása ellen pénteken reggel.

Szalay Tamás

Nagyrészt a Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Technikum tanulói voltak jelen a demonstráción

Fotó: Szalay Tamás

Az intézkedést a Kecskeméti Szakképzési Centrum (KSZC) a kötelező rezsicsökkentéssel magyarázza, amivel viszont a diákok és a szülők nem tudnak egyet érteni. Többségében a Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Technikum tanulói voltak jelen a demonstráción. Az iskola diákönkormányzatának elnökétől megtudtuk, hogy mind az öt kecskeméti technikumból vártak az eseményre diákokat, ám az iskolák tegnap visszaléptek a demonstrációtól.

Az összevonás a technikumokat érinti elsődlegesen, ami az egy épületben történő közös oktatás mellett a tanórákat és a szüneteket is érinti. E szerint a 35 perces órák öt perces szünetekkel, két műszakos rendben, délelőtti-délutáni tanítással lesznek megtartva az oktatási napokon. 

Így az összevonással, a két műszakos oktatási renddel, és az órák, szünetek időtartamának módosításával a tanítás vége jóval kitolódik a késő délutáni, esti időszakra.

A szülők és a diákok egy nyílt levelet fogalmaztak meg a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak, amiben válaszokat és megoldásokat kérnek az illetékesektől. Levelükben kitérnek a tantermek és tanórák kiesésére, a kollégiumi férőhelyek zsúfoltságára, az oktatás minőségi romlására és a kommunikáció hiányára. Emellett a két műszakos oktatási rendet nem minden tanár tudja vállalni, ami tovább növeli a tanárhiányt az intézményekben.

A diákönkormányzat elnöke, a diákok és a megjelent szülők bíznak abban, hogy tiltakozásuknak lesz foganatja, és az illetékes minisztérium visszavonja az összevonással és a kétműszakos renddel járó intézkedéseket, valamit szükség esetén felmenti az érintett intézményeket a kötelező rezsicsökkentés kötelezettsége alól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában