Kecskemét

2022.10.06. 06:55

Dávid önkéntes véradásra buzdítja minden kortársát

Nő azon fiatalok száma, akik a 18. születésnapjuk után véradásra mennek. A véradóállomások számára ez örömteli hír, ráadásul fontosak az utánpótlás szempontjából is. Mohácsi Dávid a napokban csatlakozott az első véradókhoz.

Sebestyén Hajnalka

Mohácsi Dávid izgult, de boldogan adott vért.

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Az első véradók között magas arányt képviselnek a fiatalok. A 18 éves Mohácsi Dávid Martin a napokban először adott vért. Izgatottan, de annál nagyobb örömmel tért be a Kecskeméti Területi Vérellátóba. Hetek óta érlelődött benne a gondolat, hogy önzetlenül segítséget nyújtson a betegeknek a véradása révén.

Dávid jelenleg a Németh László gimnázium diákja. Tavasszal töltötte be a 18. életévét. Sokat hallott már a véradás fontosságáról, ezért úgy döntött, hogy ő is csatlakozik a véradókhoz. Szeretne segíteni azon betegeknek, akiknek a műtétekhez, gyógyulásukhoz vérre van szükségük. Mivel a vér mesterségesen nem előállítható, így tudja jól, milyen sokat jelent, hogy legyen mindig megfelelő mennyiségű és fajtájú vér. Ő maga szerencsére egészséges, így adhatott vért.

A véradóállomáson kedvesen fogadták, átesett az adminisztratív részen, kitöltött minden papírt, majd következett az orvosi ellenőrzés, végül maga a véradás. Izgult, de jól viselte a véradást, nem volt számára megterhelő. Ráadásul első véradóként emléklapot kapott, hozzá frissítő finomságokat.

Támogatók jóvoltából plusz ajándékokkal kedveskedtek a véradóknak, például fürdőbelépővel.

Dávid elmondta hírportálunknak:

 szeretne példát mutatni kortársainak, hogy szabadidejükből ők is bátran szánjanak egy órát erre a nemes célra. A jövőben ő is visszatérő véradó lesz.

Gyulai Ildikó főorvos, a kecskeméti véradóállomás vezetője elmondta: nagyon fontos, hogy minél több fiatalt megnyerjenek véradónak.

– A véradók zöme a 40-50-es éveiben jár, így folyamatosan készülni kell az utánpótlásra. Országos programot dolgozunk ki a fiatalok megszólítására az Oktatási Hivatallal együttműködve. Városunkban évek óta tartanak felvilágosító előadásokat a középiskolákban, a 18. életévüket betöltött fiatalok megszólításával, figyelmének felhívásával a véradás jelentőségére. Kecskeméten szerencsésnek mondhatjuk magunkat, az első véradók aránya 10-11 százalékot képvisel, közülük sok a fiatal, mely biztató a jövőt tekintve. A tapasztalat azt mutatja, az első véradás után a fiatalok gyakran visszatérnek újra és újra vért adni a következő években, fiúk és lányok egyaránt. Átérzik a véradás egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságát – mondta végül a főorvosnő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában