Kalocsa

2022.10.07. 18:18

Balogi József: A levert forradalmaink ellenére is itt vagyunk

Összefogással csodát tehetünk – üzente beszédében Balogi József önkormányzati képviselő, az október 6-ai nemzeti gyásznap alkalmából, a Negyvennyolcasok terén lévő Batthyány-szoborcsoportnál tartott városi megemlékezésen.

Gábor János

Megemlékezés a nemzeti gyásznapon, a kalocsai Negyvennyolcasok terén

Fotó: Gábor János

Balogi József szerint a katonatisztek és a miniszterelnök kivégzése egyértelmű megtorlás volt, azzal a szándékkal, hogy elrettentő például szolgáljon mindazoknak, akik a jövőben szegülnének szembe a Habsburg hatalommal. Úgy véli, ebben tévedtek, mert az elnyomás és a bosszúhadjárat ellenére a forradalom hősei által képviselt értékek kitörölhetetlen emlékké váltak a magyarságban, mert a hősök „igazságért kiáltottak, a magyar nép nevében”, és a diktatúra ezt fojtotta vérbe.

Balogi József tartott ünnepi beszédet
Fotós: Gábor János

– A szabadság iránti vágy ott él bennünk: a lelkünkben, a szívünkben. Ha visszatekintünk az 1848-49-es eseményekre, azt tapasztaljuk, hogy a szabadságharc nem csak egy kis európai nemzet függetlenségi vágyálmáról szólt, hiszen a sokféle származású katona közös küzdelme az európai szabadságért is folyt – húzta alá a városatya. – Az aradi vértanúk, a szabadságharc hősei a kényelem helyett a küzdelem mellett tették le voksukat, ki mertek törni az akkori korszellem fogságából, és a megújulást választották. Megmutatták: amikor összefogunk és cselekvőkké válunk, akkor csodákra vagyunk képesek – mondta.

Megemlékezők a Batthyány-szoborcsoportnál tartott városi ünnepségen
Fotós: Gábor János

Balogi József hangsúlyozta: a forradalom harcosai a magyar nemzetet a modern kor szabadságszerető népei közé emelték, és azért lettek áldozatai egy hatalomnak, mert az nem nézte jó szemmel a nemzeti önrendelkezési törekvéseket.

Leszögezte, hogy az osztrákok minden törekvése ellenére sem sikerült többé visszaállítani a forradalom előtti állapotokat, így hazánk elindult a polgári fejlődés útján, és a bukás ellenére nem csak tovább élt, hanem erősödött is a függetlenség, a szabadság eszméje.

– Igen, itt vagyunk. A mohácsi vész, a levert forradalmaink, a trianoni szétszabdalás ellenére. Most a mi feladatunk, hogy nemzetünk fennmaradását segítsük, kiálljunk szabadságunkért, függetlenségünkért – hangsúlyozta. – Nem szabad elfelejteni: a dicső múlt a gyökereket szolgáltatja a jelenhez; a jövő alapjait pedig a jelen rakja le. Elődeinknek tehát köszönettel tartozunk, utódainknak pedig hatalmas felelősséggel - vonta le a következtetést. 

Fotós: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában