Galériával

2022.10.16. 12:25

Az ország több településéről érkeztek vendégek az akasztói kései szüretre

Kései szüretet rendezett az Akasztói Borbarát Borrend szombaton. A munkanap ellenére több mint százan fogadták el a szervezet vezetésének a meghívását.

Barta Zsolt

Az Akasztói Borbarát Borrend rendezte az eseményt

Fotó: Barta Zsolt

Turú Gábor döbrögeczi birtokán gyűltek össze a meghívottak, ahol pálinkával és pogácsával indult a „ munkások” napja. A megjelenteket Gubán Gyula helyi termelő, a borrendi ceremóniamester köszöntette. A közel 130 embernek megemlítette, hogy ezt a rendezvényt hatodik alkalommal rendezték meg. Majd átadta a szót Csaba Gyulának, aki büszkén jelentette be, hogy egy tucat borrend fogadta el a meghívást. Sümegtől Kecskemétig érkeztek a vendégek. 

Ezt követően lovaskocsin utazott az ültetvényre a szüretelők csoportja, ahol a Turú család kékfrankos soraiban szüreteltek le több mázsányi fürtöt. Turú Gábor várta a munkásokat reggelivel a sorok mellett délelőtt 10-kor. Hírportálunknak elmondta, több mázsára becsüli a kései gyümölcs mennyiségét, amelyből siller bort készítenek majd. Megtudtuk, hogy a Döbrögeczi Szőlőbirtokon 30 hektárnyi szőlőt –  Irsai Olivért, cserszegi fűszerest, generosát, sauvignon blanct, kadarkát, kékfrankost –  termesztenek, amelyből bort készítenek. 

A munka után feldolgozták a birtokon a szőlőt, majd vaddisznó és kakaspörkölttel zárták a napot a szüretelők. Gubán Gyula, aki maga is szőlőtermesztő, kérdésünkre elmondta, hogy a hatalmas aszály ellenére is megfelelő minőségű a gyümölcs. Az utolsó pillanatban jókor érkezett az eső, így a termés jó része megmenekült. A Homokhátságon látható, hogy nincs más alternatíva, mint a szőlő termesztése, amely a nehéz körülményeket is jól bírja. Megjegyezte, hogy sajnos a növekvő költségek ellenére, a felvásárlási árak nem követték a változásokat. Kérdésünkre, meddig bírják a termelők azt, hogy egyre kisebb a hasznuk, azt mondta, nem tudni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában